Glijbaan of klimwand?

Glijbaan of klimwand?

Ga jij liever van de glijbaan of kies je voor de klimwand? De glijbaan is makkelijk, het kost weinig moeite, zeker vergeleken met een klimwand. Je gaat zitten, laat je gaan, en voor je het weet ben je weer op de grond.

Een klimwand vraagt wat van je. Je moet goed kijken wat je doet en hoe je een stap verder komt. Je moet er meer bij nadenken. Bij klimmen is vertrouwen op en samenwerken met je klimmaatje op de grond belangrijk.

Deze metafoor gebruik ik graag bij relaties, als het erom gaat hoe we omgaan met de spanning die ontstaat door verschillen tussen mensen. Je kunt daarbij kiezen voor de ‘glijbaan-methode’ of de ‘klimwand-route’. We zijn allemaal uniek, ieder heeft een eigen voorkeursstijl voor gedrag en laat zich leiden door eigen drijfveren. Kies je voor de makkelijke weg van de glijbaan van onbegrip? Of kies jij voor de ‘klimwand-route’?

Glijbaan-methode

Via wantrouwen glijd je gemakkelijk af naar afwijzing, en soms zelfs pestgedrag. De persoon die anders is, wordt uit de groep gezet, ontslagen of wordt ziek. Alle betrokkenen verliezen hierbij, en niet zelden betekent het ook het eind van een relatie.

Dit proces zie je heel duidelijk in de animatiefilm Happy Feet. In deze film zijn keizerspinguïns geboren zangers. Allemaal, behalve de jonge Mumble. Hij is een geboren tapdanser. Door zijn afwijkende talent wordt Mumble uiteindelijk uit de kolonie verstoten, en gedwongen de grote, koude wereld in te trekken. Het zal je niet verbazen dat deze film goed afloopt. Helaas is dat in het leven van veel mensen die zijn gepest, niet zo. Zij hebben vaak nog dagelijks last van de gevolgen van het pesten, en houden er soms zelfs een posttraumatische stressstoornis aan over.

Klimwand-route

Er is ook een andere mogelijkheid: de route van de (figuurlijke) klimwand. Dit vraagt een  bewuste keuze, zeker naarmate de verschillen tussen jou en de ander(en) groter zijn. Ondanks de spanning die verschillen kunnen geven, wil je leren omgaan met die verschillen. Deze route leidt tot winst: een goede (werk)relatie, prettige samenwerking én een succesvol team, waarin ieder teamlid optimaal gebruik maakt van de elkaars verschillen.

Dit gaat niet vanzelf, en soms moeten we hierbij over onze eigen ego’s heenstappen. Deze route is een uitdaging en het vergroot je flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Het begint ermee dat we elkaar echt willen leren kennen en begrijpen. Je leert elkaar accepteren en ziet elkaars sterke kanten. Dit zorgt voor meer vertrouwen in elkaar. Je ontdekt hoe je de interactie met de ander kunt verbeteren. Daarbij doe je moeite om elkaars taal te begrijpen en soms zelfs te ‘spreken’. Eigenlijk net als wanneer je in gesprek bent met iemand die een taal spreekt die jij niet jouw moedertaal is.

Een taal om gedrag te begrijpen

Het DISC model biedt een taal om het gedrag van jouzelf en anderen te begrijpen, en te ontdekken wat de onderliggende drijfveren, motieven, behoeften en angsten zijn. Dit inmiddels bij velen bekende model kent vier basis gedragsstijlen: Daadkracht (‘Rood’), Interactie (‘Geel’), Stabiliteit (‘Groen’) en Consciëntieus (‘Blauw’).

Door een DISC analyse leer je elkaars taal te begrijpen, en dat maakt de communicatie en samenwerking makkelijker. Het is uiteraard niet de bedoeling om elkaar in hokjes te stoppen en vast te pinnen in beelden die we van de ander hebben. Dan ben je weer terug bij de glijbaan-methode.

Glijbaan of klimwand DISC

Na een DISC analyse snappen mensen meteen waarom sommige relaties vanzelf gaan en andere juist moeizaam. Een DISC persoonlijkheidsprofiel geeft weer wat jouw unieke voorkeursstijl is, waarin je verschilt van anderen en hoe je de interactie met andere stijlen kunt verbeteren. Je bent zelf bijvoorbeeld snel en direct, maar je collega of partner is bedachtzaam, denkt altijd eerst diep over van alles na. Of je deelt graag jouw talloze ideeën met je team, terwijl jouw medewerkers daar enorm onrustig van worden. De een is flexibel en creatief, de ander gestructureerd en geordend. Je kunt elkaar niet veranderen, maar wel leren beter te begrijpen wat de drijfveren en behoeften van de ander zijn. Zonder oordeel, met compassie, acceptatie en begrip.

Winst

DISC biedt een taal waarmee je zonder oordeel elkaar beter leert kennen en begrijpen. Je hebt inzicht in elkaars voorkeursstijl en bouwt vertrouwen op in elkaar. Je accepteert de verschillen en vult elkaar aan. Het resultaat is winst: positieve (werk)relaties, meer productiviteit en betere resultaten.

Op naar de klimwand!

Wil jij ook positieve (werk)relaties en betere teamresultaten? En kies jij daarbij liever voor de klimwand-route in plaats van de glijbaan? Ik help je hier graag bij, onder meer met de DISC-methode. Dit kan in een team maar ook individueel. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking en ontdek wat ik voor jou of jouw organisatie kan betekenen.

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Sharing is caring!

Neem contact op