Brainspotting

Demonstratie brainspotting voor opheffen innerlijke blokkades

Soms is het weten van en oefenen met nieuw gedrag niet genoeg. Je hebt bijvoorbeeld negatieve overtuigingen die je belemmeren een nieuwe stap te maken en te doen wat je het liefste wilt. Of je hebt het gevoel dat er een emotionele blokkade is waardoor je dat niet voor elkaar krijgt. Zo’n belemmerende overtuiging of emotionele blokkade kan je functioneren negatief beïnvloeden. Heb jij hier last van? Dan is brainspotting mogelijk iets voor jou.

Wat is brainspotting?

Brainspotting is een laagdrempelige methode waarmee belemmerende overtuigingen, emotionele of lichamelijke blokkades en trauma’s kunnen worden opgeheven. Trauma’s door emotionele gebeurtenissen slaan zich op in ons lichaam en onze hersenen. Als iemand praat over een bepaalde negatieve ervaring, voelt hij dat vaak ook ergens in het lichaam.

Daarnaast kijkt hij doorgaans naar een bepaald punt. Door naar dat punt te blijven kijken, raken relevante gebieden in de hersenen en het lichaam gestimuleerd waardoor het trauma of de blokkade verdwijnt. Soms al in één sessie, soms zijn er meer sessies nodig.

Wat is het grote voordeel van brainspotting?

Werkwijze

Bij een brainspottingsessie wordt er weinig gepraat. Je vertelt wel iets over de aanleiding en het gevoel dat een bepaalde situatie of ervaring bij je oproept. Vervolgens geef je aan hoe sterk het gevoel is en waar je dat in je lichaam voelt. Tijdens het brainspotten kijk je gedurende een bepaalde tijd naar één punt. Dat is het punt waar ineens bepaalde reflexen te zien zijn, bijvoorbeeld het knipperen van je oog, gapen, wiebelen, fronsen, hand- en voetbeweging. Dat geeft vaak aan dat er relevante 'brainspot' is gevonden. De hersenen gaan als het ware zelf aan het werk om blokkades te verwerken en te genezen. Het is soms apart om te merken wat er gebeurt, maar dat laat vooral zien dat je hersenen actief zijn met verwerken. Een brainspottingsessie duurt ca. 1 à 1½ uur.

Wanneer brainspotting?

Situaties waarbij brainspotting je kan helpen om blokkades en negatieve overtuigingen te overwinnen zijn bijvoorbeeld:

  • Na ontslag
  • Bij sollicitatie-angst
  • Pesten op het werk
  • Overtuigingen die je belemmeren je gewenste doelen te bereiken
  • Angst voor het spreken in het openbaar
  • Fysieke klachten

Wil je meer weten over brainspotting? Bekijk dan eens op youtube een video over brainspotting van de ontdekker David Grand.