Werkplezier: luxe of noodzaak?

Werkplezier luxe of noodzaak

“Mijn werk wordt steeds minder leuk, maar ik heb geen keuze. Er moet brood op de plank”, vertelt de belastinginspecteur mij als ik vraag of hij plezier heeft in zijn werk. De interessante aspecten van zijn werk verdwijnen: in plaats van klanten thuis bezoeken heeft hij alleen nog telefonisch contact (al ver voor de coronacrisis). Door verhuizing van zijn bedrijf is zijn reistijd opgelopen tot ruim een uur. Als kostwinner beweegt hij noodgedwongen mee met de veranderingen van zijn werkgever; een overheidsinstantie. Zijn salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden weerhouden hem om te onderzoeken wat hij écht wil.

Iedereen heeft een keuze

In feite heeft iedereen een keuze. De keuze om niet van baan te veranderen is net zo goed een keuze. Deze belastinginspecteur heeft ook een keuze. Stabiliteit en zekerheid zijn voor hem belangrijk. Dat zijn baan minder leuk is zal hij sneller accepteren. Zijn baan behouden is belangrijker. Werkplezier is voor hem een luxe, geen noodzaak. Zou hij zijn werk tot zijn pensioen volhouden?

Voordeel van werkplezier

Werkplezier is belangrijk voor mij. Voor mezelf én mijn bedrijf. Werkplezier is ten slotte de basis van mijn bedrijf. Als mensen geen werkplezier zoeken, komen ze niet bij mij. Ook voor bedrijven speelt werkplezier een steeds belangrijkere rol. Mensen met plezier in hun werk, melden zich minder snel ziek, zijn proactief en klantgericht en stralen dat uit.

Commpass model voor werkplezier

Werkplezier ontstaat als je doet waar je energie van krijgt, in een omgeving met mensen die vergelijkbare drijfveren hebben. Samen een bijdrage leveren aan wat je belangrijk vindt én op een prettige manier met elkaar omgaan. Een werkomgeving waar waardering en erkenning is, met acceptatie voor de verschillen.

Met mijn ‘Commpass model voor werkplezier’ neem ik je mee op ontdekkingsreis naar jouw kwaliteiten en talenten, zingeving, ideale omgeving en goede werkrelaties. En misschien ook andere aspecten die jou werkplezier opleveren. Denk aan het meubilair, de ruimte waarin je werkt of je inkomen. Zaken die vanzelf naar voren komen als ze voor jouw werkplezier van belang zijn.

Een andere baan is echt niet altijd nodig

Móet je van baan veranderen als je op zoek bent naar werkplezier? Gelukkig niet! Taken wisselen met een collega of taken naar je toe trekken waar je van gaat stralen, zijn net zo goed mogelijkheden voor meer werkplezier. Ontdekken hoe je jouw invloed in jouw werkomgeving vergroot is ook een manier om je werkplezier te vergroten.

En de belastingadviseur?

Die kwam alleen maar bij mij om te controleren of ik wel echt ondernemer was. Of hij aan het denken is gezet over zijn loopbaan, weet ik niet. Ik heb hem niet meer gesproken. Misschien is hij één van de vele medewerkers die gekozen heeft voor een goede vertrekregeling?

Aan de slag met werkplezier

Verlang jij ernaar om fluitend je werk te doen? Is werkplezier voor jou noodzaak? Zoek jij nog steeds naar een rode draad in je loopbaan? Kom langs voor een kop koffie om hier verder over te praten! Klik op de onderstaande knop om je aan te melden of meer informatie te vragen.

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Sharing is caring!

Neem contact op