Hoe kom je af van faalangst?

Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van faalangst. Ze zijn bang om tekort te schieten, bang om niet te voldoen aan andermans verwachtingen, of die van henzelf. Faalangst komt voor als bijvoorbeeld spreekangst, sollicitatie-angst, examenvrees of plankenkoorts. Een bepaalde mate van faalangst helpt sommige mensen beter presteren. Maar in de meeste gevallen is faalangst vooral vervelend. In mijn praktijk heb ik daar regelmatig mee te maken. In dit blog lees je wat er bij faalangst gebeurt, waar het door komt en hoe je faalangst aanpakt.

Vermijdingsgedrag

Faalangst is zo vervelend, omdat het in veel gevallen leidt tot het vermijden van activiteiten. Iets vermijden voorkomt nou eenmaal de kans om te falen.

Mensen die last hebben van faalangst:

  • stellen moeilijke klussen uit;
  • gaan nieuwe ervaringen uit de weg;
  • denken nog meer opleidingen en cursussen nodig te hebben om iets te doen.

Meestal is het een combinatie van deze acties. En misschien herken je er wel een paar, of doe je zelf nog andere dingen om maar geen last te hebben van je angst om te falen.

Faalangst heeft nogal wat invloed op je functioneren en op je werkplezier. Soms leidt het zelfs tot stress- en spanningsklachten, zoals piekeren of slecht slapen, of andere gezondheidsklachten.

Belemmerende gedachten

Bij faalangst spelen allerlei gedachten en overtuigingen een rol die het in-actie-komen belemmeren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • ik ben niet goed genoeg
  • het lukt mij toch nooit
  • ik ben nu eenmaal zo
  • ik mag geen fouten maken
  • ik weet niet hoe ik het aan moet pakken
  • ik wil geen hulp vragen
  • alles moet leuk en gemakkelijk zijn.

Deze gedachten – of ze nu waar zijn of niet – veroorzaken automatisch en razendsnel allerlei emotionele reacties. Je ademhaling en hartslag gaan omhoog. Je hersenen zorgen dat je klaar bent om te vechten of te vluchten. Je vermogen om logisch te denken verdwijnt. Dus ga je andere dingen doen, om maar geen last te hebben van je faalangst. Die is dan niet weg, maar op een zijspoor gezet. Tot je weer een actie wilt doen die de faalangst opnieuw in werking zet. En zo zit je in een vicieuze cirkel.

Verborgen verlangen

Wist je dat er achter faalangst vaak een sterk verborgen verlangen zit? Daarom is het toch echt jammer dat je je door die faalangst laat weerhouden. Maar wat kun je doen aan iets wat soms zo vertrouwd voor je is? Er zijn verschillende manieren om van faalangst af te komen. Een goed werkende methode waarmee ik in mijn praktijk veel succes behaal, is brainspotting.

Brainspotting

Brainspotting is een laagdrempelige methode – van grondlegger David Grand – die angstreacties en belemmerende overtuigingen vermindert. De methode richt zich op die delen van je hersenen die zorgen voor je emotionele en lichamelijke reacties. In de afbeelding hieronder is dat in het limbisch systeem en de hersenstam.

Brein en angst

Tijdens een sessie brainspotting staart een cliënt langere tijd naar een bepaald punt, waar hij in eerste instantie het sterkst een lichamelijke reactie ervaart. Dit punt blijkt verbonden te zijn met de faalangst. Cliënten merken in de loop van de sessie dat hun lichamelijke reacties verdwijnen en dat ook hun gedachten en emoties rustiger zijn. Na één, en soms meer, sessie(s) brainspotting ervaren ze dat de emotionele last bij een situatie minder, en soms zelfs weg is. Een situatie die voorheen heftige reacties opriep beoordelen ze anders. Overtuigingen die ze hun hele leven meedragen, worden minder heftig en veranderen soms vanzelf. Door de brainspotting hebben ze veel minder last van faalangst.

Wil jij ook af van faalangst?

Mijn cliënten zijn vaak erg verrast over het effect van brainspotting. Heb jij ook last van faalangst en laat je je daardoor weerhouden om te doen wat je graag wilt of wat nodig is? Wil je weten of brainspotting ook jou kan helpen om dichter bij je verlangen te komen?  Vul dan de contactpagina in via de knop onderaan dit blog en ik neem contact met je op om te bespreken of brainspotting jou kan helpen.

Wil je eerst nog wat meer weten over brainspotting? Klik dan op deze link naar mijn website voor informatie over brainspotting. Je vindt daar ook een filmpje met een uitleg over brainspotting van de grondlegger David Grand.

 

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Sharing is caring!

Neem contact op