Wil jij weer fluitend naar je werk?!

Vandaag is het de Internationale ‘Dag van het Geluk’. Deze dag is ingesteld door de Verenigde Naties en wordt jaarlijks op 20 maart gevierd. Zou dit samenhangen met de lente die morgen officieel begint? Ik zag net op televisie vrolijk springende koeien die weer de wei in gaan. Geluk is dus belangrijk, en lente is fijn. Je wordt er vrolijk van. En dat geldt zelfs voor koeien. Daarom vandaag een blog over geluk op het werk. Of liever: hoe je het geluk weer terugvindt in je werk.

‘Was het maar weer weekend…’

Misschien ga jij iedere dag met tegenzin naar je werk. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn:

  • Er is een reorganisatie geweest en je leuke collega’s zijn weg. Er zijn nieuwe collega’s gekomen die een hele andere sfeer meebrengen. Je hebt veel meer werk gekregen en lijkt het nooit af te krijgen. Je moet taken doen die collega’s vroeger deden maar die jij vervelend vindt. En wat je leuk vindt, hoort niet meer bij jouw functie.
  • Je doet dit werk al jaren, maar het is lang niet zo leuk meer als in het begin. Het is routine geworden en de uitdaging is eruit. Te voorspelbaar. Je verveelt je in je baan en er zijn geen mogelijkheden om verder te komen.
  • Door levensgebeurtenissen of persoonlijke groei ben je andere dingen belangrijker gaan vinden in het leven. Je hebt altijd gedaan wat anderen van je verwachtten en nu ben je uitgekeken op wat je doet. Je wilt iets moois toevoegen aan de wereld.
  • Je zit niet lekker in je vel. Bijvoorbeeld door onzekerheid of je je werk wel aankunt. Of door de stroom van kritiek van je leidinggevende of een collega. Je twijfelt of je wel goed genoeg bent voor dit werk en je zelfvertrouwen wordt steeds minder.

Toch blijf je waar je zit. Je weet niet goed wat je wilt, en elke baan heeft toch ook minder leuke kanten. En jouw baan is altijd nog beter dan géén baan. Of van de regen in de drup komen. Je hebt nu een goed inkomen, maar wat als …..

Wat als… je niets doet?

Als je niet gelukkig bent in je baan, kan dat best een tijdje zo zijn. Misschien verandert er iets. En een off-day heeft iedereen wel eens. Maar wat als je op maandag al naar het weekend verlangt? Of als je elke ochtend wakker wordt met het liedje ‘Ik heb geen zin om op te staan, ik heb geen zin om naar mijn werk te gaan’?

Als je ongelukkig bent op je werk, ben je ook vatbaarder voor ziekte. Je hebt slapeloze nachten waarin je piekert over je werk. Je durft de stap niet te zetten om ander werk te zoeken. Je weet niet goed wat je wél wilt en blijft in rondjes cirkelen met je gedachten. Je wordt humeurig en snauwerig naar je collega’s en misschien ook wel naar je partner en kinderen. De toekomst is onzeker en je blijft dus maar zitten tot er een wonder gebeurt. Of tot je ontslag krijgt.

Verander de wereld, begin bij jezelf

Liefst nog vandaag. Zorg dat je invloed krijgt op jouw werkgeluk. Zoek iemand die jou goed kent en voor jou een klankbord kan zijn en met je mee wil denken. Hieronder vind je 4 stappen die je kunt zetten voor meer werkgeluk.

1. Analyseer de aanleiding

Begin met het ontdekken waar het aan ligt dat je geen plezier hebt in je werk. Anders ga je een andere baan zoeken, maar kom je weer hetzelfde tegen. Wanneer begon de tegenzin? Wat is er veranderd in je omgeving of bij jezelf dat je niet meer met plezier naar je werk gaat? Misschien past het werk wel bij je, maar de organisatie niet meer. Als je dit helder hebt, kun je doorgaan met stap 2.

2. Onderzoek je wensen

Ontdek waar je naar toe wilt. Wat is jouw doel, jouw ideale baan? Waar moet deze aan voldoen? In jouw ideale baan kun je jouw sterke punten kwijt, je doet iets waar je de tijd bij vergeet en wat je energie geeft, je ideale omgeving zorgt ervoor dat jij goed functioneert én je werk sluit aan bij wat jij belangrijk vindt in het leven: je waarden en drijfveren. Als je dit nog niet weet van jezelf, begin dan om dit in kaart te brengen. Vraag collega’s en vrienden wat zij zien als jouw kwaliteiten en talenten. Stel een top 5 op van wat jij belangrijk vindt in het leven en voor je werk. Wat staat in die top 5 op 1, op 2, enz.? En waarom?

3. Onderzoek de arbeidsmarkt

Heb je je plaatje helder? Onderzoek dan de arbeidsmarkt. Kijk op de lijst van UWV met kansrijke beroepen voor de arbeidsmarkt. In wat voor organisaties is dit werk? Ga praten met mensen die jouw ideale werk al doen. Wat houdt hun werk in? Wat is er leuk en minder leuk aan? Wat heb je nodig om daar te komen?

4. Maak een plan

Stel je doel en zet er een tijdpad bij. Als het nodig is, volg je een opleiding of cursus. Zorg voor de nodige werkervaring. Of geef aan de hand van voorbeelden aan dat je al beschikt over competenties die voor jouw ideale baan nodig zijn. Zorg dat je met de juiste mensen in contact komt.

Nog wat opmerkingen tot slot

Is een ideale baan altijd nodig? Niet altijd. Het is wel fijn als je baan aansluit bij jouw kwaliteiten en drijfveren. Maar het belangrijkste is zelfkennis en zelfinzicht. Weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Dat maakt het in ieder geval een stuk makkelijker om te bepalen wat voor baan bij je past en wat je nodig hebt voor meer werkgeluk.

Is een andere baan altijd nodig? Ook niet. Soms kun je met je leidinggevende naar jouw takenpakket kijken. Welke taken passen wel bij jouw sterke punten en welke niet? Welke taken kosten jou veel energie en welke geven je energie? Een medewerker die veel taken heeft die veel energie kosten, zal minder productief zijn en sneller verzuimen. Dus niet alleen voor jou is het fijn om gelukkig te zijn in je werk. Het levert jouw werkgever ook veel op.

En soms kan een andere kijk op je werk ook al veel helpen. Misschien past de baan wel veel meer bij je dan je denkt. En ligt het aan iets anders. Daarover volgt nog eens een ander blog.

Hoe gaat het met jouw werkgeluk?

Ik ben benieuwd hoe jouw werkgeluk zou kunnen toenemen. Welke van de bovengenoemde tips spreekt jou het meeste aan om weer gelukkig te worden in je werk? Ik kijk uit naar je reactie! Dat kan als reactie op dit blog of via een mail naar eef.huiser@commpasscoaching.nl. En weet je iemand die deze tips ook kan gebruiken, zou je deze blog dan willen doorsturen?

Mocht je meer informatie willen over loopbaancoaching, kijk dan eens hier.

No Comments Yet.

Leave a comment