Werkplezier: drijfveren en werkwaarden

Drijfveren en werkwaardenToen ik jaren geleden in het ziekenhuis werkte, had ik collega’s om me heen die écht plezier hadden in hun werk. Ze wilden het graag nog jaren doen, en zeker doorgaan tot na hun 65e. Vol bewondering keek en luisterde ik naar ze. Wat was hun geheim? Zíj deden werk waarin ze hun passie en talenten volledig kwijt konden. Ze werden gezien als deskundigen op hun vakgebied en hadden invloed. Uiteraard hadden ze af en toe ook wel hun frustraties, maar daar hadden ze weinig last van. Inmiddels herken ik gelukkig dit werkplezier uit eigen ervaring en gun dit iedereen.

Maar wat is werkplezier nu eigenlijk precies? Luc Mutsaers, auteur van het boek Werkplezier, adviezen, tips en ideeën definieert werkplezier als volgt:

 Werkplezier is trots zijn op de dingen die je in je werk doet. Het is
de situatie dat je je verheugt om een dag op het werk door te gaan brengen, dat
je met een glimlach naar je werk toe gaat, dat je fijne collega’s hebt die je
helpen wanneer dat nodig is en die oprechte interesse tonen in jou, met een
baas die je in je waarde laat en je zinvol werk geeft, met de ondersteuning en
uitdaging die je nodig hebt.

Verschillende factoren zijn van invloed op werkplezier

In mijn loopbaanadviespraktijk zie ik steeds weer dat werkplezier in ieder geval samenhangt met de mogelijkheid je kwaliteiten en talenten kwijt te kunnen. Zie hierover mijn artikel in een eerdere nieuwsbrief en m’n blog: http://commpass.wordpress.com/2011/08/31/iedereen-elke-dag-plezier-2/#more-321.

Een andere factor die je werkplezier beïnvloedt zijn drijfveren, ook wel werkwaarden genoemd: dat wat jij belangrijk vindt in het leven en in je werk. Bijvoorbeeld:

  • de mogelijkheid om expert te worden in jouw vakgebied;
  • de ruimte om je werk te doen op jouw manier en zelf je tijd in te delen;
  • vriendschappelijke contacten met collega’s;
  • invloed kunnen uitoefenen, zodat er gebeurt wat jij wilt;
  • de zekerheid van een vaste baan, een vast inkomen en een goed pensioen;
  • aanzien en status hebben, zodat anderen tegen je opkijken;
  • (veel) geld verdienen, zodat je buiten werktijd alles kunt doen wat je graag wilt;
  • een bijdrage leveren aan het welzijn van andere mensen;
  • je creativiteit volledig benutten en nieuwe ideeën of producten kunnen bedenken.

Welke van de bovenstaande drijfveren zijn voor jou belangrijk, en in hoeverre vind je deze terug in jouw werk? Wat doet het met jouw werkplezier als je jouw drijfveren niet terug vindt in je werk? Je voelt je waarschijnlijk het beste thuis in organisaties waar jouw drijfveren ook door anderen belangrijk worden gevonden.

Er zijn verschillende testen die ontdekken wat jouw belangrijkste drijfveren zijn. Wil je hier meer over weten? Of wil jij werk waarin je jouw drijfveren beter kwijt kunt? Misschien kan ik daarin iets voor je betekenen. Bel me eens op voor een vrijblijvende kennismaking of stuur een mail naar info@commpasscoaching.nl.

 

No Comments Yet.

Leave a comment