Heb jij voldoende energiebronnen op je werk?

In dit deel van het thema Werkplezier gaat het over werkplezier dat beïnvloed wordt door energiebronnen op het werk.

Belang van energiebronnen

Het inzetten van je kwaliteiten en het werken in een omgeving die aansluit bij jouw interesses, geeft je als het goed is energie. Dit zijn factoren die in jouzelf liggen.

Daarnaast zijn er op het werk ook andere factoren die je energie kunnen geven: energiebronnen. Deze zijn nodig om werkplezier te houden en bevlogen aan het werk te zijn. Deze liggen grotendeels buiten jezelf. Bij voldoende energiebronnen zijn medewerkers tevreden, gemotiveerd, hebben ze plezier in hun werk, en zijn ze vaak bereid hun collega’s te helpen.

Als de werkdruk hoog is, kan een goede werksfeer of steun van collega’s toch ervoor zorgen dat je met plezier naar je werk gaat. Als je onvoldoende energiebronnen hebt op het werk, is de kans groter dat je motivatie daalt en je werkplezier verdwijnt.

Hierbij een rijtje met energiebronnen op het werk:

Het lijstje met energiebronnen heb ik overgenomen uit 'Bevlogen aan het werk' van Wilmar Schaufeli en Pieternel Dijkstra, Thema Uitgeverij (pag. 39).

Tip: kruis in het rijtje aan wat voor jou de drie belangrijkste energiebronnen zijn. En kijk vervolgens of deze aanwezig zijn in jouw werk.

Te weinig energiebronnen op je werk?

Wat doe je als deze belangrijke energiebronnen niet aanwezig zijn in jouw werk? Een belangrijke stap kan zijn het bespreekbaar maken ervan. Maak je leidinggevende duidelijk wat het effect is op jouw functioneren. Geef vervolgens aan wat jij nodig hebt om meer energiebronnen te krijgen. Het resultaat is dat jij niet alleen meer werkplezier ervaart, maar ook beter gaat functioneren!

Spelen met Talenten

Wil je ontdekken wat jij kunt doen aan het verhogen van je werkplezier? Doe mee met één van de workshops ‘Spelen met Talenten’. Of geef jezelf een sessie van twee uur cadeau, waarin je het spel onder leiding van een ervaren loopbaanadviseur gaat spelen. De kosten hiervan zijn € 150,= excl. btw. Uiteraard is een oriënterend gesprek voor een loopbaantraject ook mogelijk. Aan dit gesprek zijn geen kosten verbonden.

Ook met het "Werkplezierspel' kun je, eventueel samen met collega's, ontdekken wat jullie energiebronnen zijn en in hoeverre deze aanwezig zijn.

Boekentip

Bij het schrijven van dit thema heb ik onder meer gebruik gemaakt van het boek Bevlogen aan het werk. De auteurs zijn Wilmar Chaufeli en Pieternel Dijkstra (Thema Uitgeverij, Zaltbommel).

[bol_product_links block_id="bol_5786819a722b0_selected-products" products="1001004009905819" name="Bevlogen aan het werk" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="0" admin_preview="1"]

 

No Comments Yet.

Leave a comment