Feest van de Arbeid

Feest van de Arbeid: zo noemen ze in België 1 mei. Dat klinkt toch een stuk positiever dan Dag van de Arbeid. En ze krijgen er ook nog een vrije dag voor, net als in veel andere landen. Misschien laat dit ook wel iets zien van wat werk in Nederland betekent? Geen feest maar een must. Iets wat je gewoon moet doen. Ik sluit me graag aan bij de Belgische naam en schrijf vandaag een blog over werkplezier.

Werkplezier

Smaken verschillen, dus wat de één leuk vindt, vindt een ander verschrikkelijk, vervelend, saai of spannend. Zo is het ook met werkplezier. Dit heeft te maken met onze persoonlijkheid. Om dit beeldend te maken, stel ik jullie graag achtereenvolgens voor aan Daan, Irene, Sander en Carolien. Deze personen komen geheel uit mijn fantasie en berusten dus niet op bestaande personen. Ze staan voor de vier types in het DISC persoonlijkheidsmodel: D, I, S en C.

Daan

D-poppetjeDaan is daadkrachtig en direct. Hij gaat uitdagingen niet uit de weg, nee, sterker, hij zoekt ze juist op. Hij gaat graag de competitie aan met anderen en wil graag winnen. Hij wil de beste zijn en scoren. Daan houdt ervan om de dingen op zijn manier te doen en onderneemt graag actie. Problemen zijn er om opgelost te worden, niet denken maar doen, niet lullen maar poetsen. Het kan ‘m niet snel genoeg gaan, maar hij heeft geen tijd om iets uit te leggen. Het moet nú gebeuren, en je moet maar aan een half woord genoeg hebben. Daan neemt graag het voortouw en is heel besluitvaardig. Met details moet je hem niet lastig vallen, daar heeft hij weinig geduld voor. Liever bewaakt hij de grote lijn en de doelen. Zolang hij alles maar onder controle heeft, voelt hij zich geweldig.

Irene

I-poppetjeIrene houdt van interactie en beïnvloedt graag haar omgeving. Ze houdt van mensen om zich heen en weet een feestje te maken van het leven en van het werk. Leuke collega's die haar complimenteren om haar gezelligheid zijn voor haar belangrijk. In haar werk ontmoet ze graag veel mensen, ook buiten het werk. Een netwerkbijeenkomst? Laat gerust Irene gaan! Ze laat zich makkelijk afleiden, zeker als er van alles om haar heen gebeurt. Het is soms moeilijk om haar enthousiasme te onderbreken, want ze praat graag en gebruikt daarbij veel gebaren. Irene houdt van afwisseling in het werk en kijkt veranderingen met belangstelling tegemoet. Plezier is haar woord, net als feest, leuk en fantastisch. Ze is positief en optimistisch, ziet veel kansen. Ze heeft veel ideeën die ze graag deelt. Irene houdt niet van alleen zijn, en werkt dus liever in een kantoortuin dan op een kamer alleen.

Sander

S-poppetjeSander is de sociale supporter op het werk. Collega's vinden hem sympathiek en niet alleen omdat hij voor iedereen koffie haalt. Hij heeft een luisterend oor voor collega’s en is rustig, geeft je de ruimte. Na het weekend vraagt hij je hoe het weekend was geweest, en weet vaak nog wat je hebt gedaan. Hij houdt van routineklussen en werkt graag samen met anderen, maar het liefst achter de schermen. Hij laat de dingen graag zoals ze zijn; bij veranderingen heeft hij tijd nodig om te wennen. Hij zorgt voor een rustige en veilige omgeving. Sander is vriendelijk en zal waar mogelijk de harmonie bewaren. Soms zie je niet aan hem wat hij ergens van vindt. Je vraagt je af wat er in hem omgaat. Hij trekt zich liever terug dan ruzie te maken.

Carolien

C-poppetjeCarolien is consciëntieus en zorgt er graag voor dat het werk goed gebeurt. Ze stelt hoge eisen aan zichzelf en haar collega’s. Kwaliteit is voor haar belangrijk, en daar besteedt ze dan ook veel tijd aan. Ze heeft tijd en rust nodig om zaken goed te overdenken en te analyseren, zodat ze goed voor de dag komt met haar werk. Je zult haar niet zo snel betrappen op fouten, want daar heeft ze een hekel aan. Carolien werkt nauwkeurig en precies en heeft oog voor de details. Ze is voorzichtig en afwachtend om haar mening te geven. Maar als ze de feiten goed op een rij heeft, dan hoor je van haar. Ze wil goed weten wat er precies van haar wordt verwacht, zodat ze aan die verwachtingen kan voldoen. Carolien werkt graag op een rustige plek, en zorgt dat deze geordend is. Een kantoortuin is haar te onrustig. Werken is een feest als aan deze voorwaarden is voldaan.

In wie herken jij je?

In dit blog heb ik je laten zien wat deze vier personen cq persoonlijkheidsstijlen een feest vinden om te doen in hun werk. Herkende jij je tijdens het lezen in Daan, Irene, Sander of Carolien? Deel het als reactie, of stuur mij een email met jouw stijl. De meeste mensen hebben overigens meer dan 1 stijl. Dus misschien herken je je in verschillende stijlen. Wil je meer weten over DISC of zelf een DISC-analyse doen? Bel of mail me dan gerust (06-40718240 / welkom@commpasscoaching.nl).

(De afbeeldingen zijn met toestemming overgenomen van DISC Factor)

No Comments Yet.

Leave a comment