Wéér niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek…?!

Herken je dit? Je ziet een vacature, bent razend enthousiast en besluit onmiddellijk te schrijven. Vervolgens krijg je een brief thuis, met spanning open je de envelop en…. helaas: je bent (wéér) niet uitgenodigd voor een gesprek.

De meesten onder ons zullen dit wel eens hebben meegemaakt. Misschien heb je het al zó vaak meegemaakt, dat je teleurgesteld en gefrustreerd bent van het solliciteren. Toch is de kans dat je een afwijzing krijgt vele malen groter dan dat je aangenomen wordt naar aanleiding van een sollicitatiebrief. Vaak krijgen P&O medewerkers wel zo’n 100 brieven op een personeelsadvertentie. Kort door de bocht gezegd heb je dan 1% kans dat jij de baan krijgt en misschien 5% dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Met de juiste ervaring en opleiding, een pakkende sollicitatiebrief en passend CV maak je gelukkig al meer kans.

Wil je deze terugkerende teleurstelling voorkomen (of blijf jij altijd positief ondanks de afwijzingen?), kijk dan eens goed naar jouw manier van solliciteren. Is het schrijven van een sollicitatiebrief op een personeelsadvertentie voor jou de meest effectieve en efficiënte manier om een baan te vinden? Heb jij een goed beeld van de vacature? Hoe weet je dat? We beoordelen dit toch meestal vanuit ons eigen referentiekader. Hoe leest de P&O-medewerker jouw brief en wat vindt hij/zij van jouw CV?

Een paar ‘don’ts’
Als loopbaanadviseur zie ik regelmatig ‘beginnersfouten’ bij sollicitanten. Zo krijg ik nog wel eens een mail met de vraag of ik even wil kijken naar een sollicitatiebrief en het curriculum vitae.  Vaak zie ik dan het volgende:

  • de brievenschrijver mailt me enthousiast dat deze baan hem/haar op het lijf is geschreven; maar dat was de vacature die de week daarvoor in de krant stond, ook, al betrof dat een hele andere baan; weet deze brievenschrijver wel goed genoeg wat hij/zij wil?;
  • de brievenschrijver is meteen gaan schrijven, zonder eerst even te bellen met een paar vragen over de vacature; na een telefoontje kun je vaak gerichter schrijven of besluiten geen brief te schrijven;
  • de brief is erg enthousiast geschreven, maar ook erg ‘ik-gericht’, dat wil zeggen dat deze erg vanuit de eigen wensen is geschreven (‘ik zag de vacature en wist meteen: dit is wat ik wil!’); er staat duidelijk in waarom de brievenschrijver de baan wil, maar niet wat de betreffende persoon concreet te bieden heeft aan de organisatie (ik weet het, dit is ook lastig om te beschrijven!);
  • als ik de advertentietekst lees en deze naast het curriculum vitae leg, zie ik meteen een aantal grote verschillen; de brievenschrijver heeft geen enkele ervaring of opleiding in de betreffende richting, maar vindt de baan gewoon erg leuk (of hij/zij moet solliciteren en dit lijkt de enige kans);
  • soms wordt me wel eens gevraagd of ik de motivatie in de brief wil schrijven. Dat kan ik niet, want ik kan niet invullen wat iemands motivatie is. Als je het zelf al niet kunt verwoorden waarom je een baan graag wilt, hoe kun je dan een lezer overtuigen?

Kortom: vaak solliciteren mensen op personeelsadvertenties en hebben te hoge verwachtingen over het resultaat met die vervelende teleurstellingen als gevolg. Door solliciteren als een vak te zien wat je kunt leren, kun je misschien een páár teleurstellingen voorkomen. 

In mijn volgende blog: een paar do’s…

No Comments Yet.

Leave a comment