Solliciteren? Hierbij voor jou 25 sollicitatietips!

Na de don’ts voor het solliciteren van m'n vorige blog volgen nu de do’s. Ik heb me bij dit blog laten inspireren en aanvullen door Saskia Hector, sollicitatiecoach en eigenaar van De JobFactor (www.dejobfactor.nl). Met onderaan een aantrekkelijke kortingsactie voor een CV-check bij Commpass Coaching en De JobFactor!

Voordat ik begin met de do’s allereerst een tip in het algemeen: solliciteren is niet hetzelfde als bedelen om een baan. Veel  sollicitanten denken dat zij de sollicitatiecommissie moeten overtuigen van hun kwaliteiten. Zo is het niet. Een sollicitatiebrief is het middel om jezelf voor te stellen aan het bedrijf. Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer, waarbij beide partijen onderzoeken wat ze voor elkaar kunnen beteken. Als sollicitant kom je dus niet alleen iets halen, maar ook zeker iets brengen. Datgene wat je brengt, verwoord je in de brief.

De do’s:

Weet goed wat je wilt en kunt

 • Zorg dat je jouw motivatie goed kunt verwoorden in je brief; om jezelf daarbij te helpen kun je de volgende vragen stellen: Waar loop ik warm voor? Waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Welke taken/werkzaamheden in een vorige baan voerde ik uit zonder dat het mij energie en moeite kostte?
 • Als de functie je aanspreekt, maar je hebt nog geen duidelijk beeld of onvoldoende ervaring met het werk, kun je eventueel vragen of je een dag mag meelopen om te kijken of de functie echt bij je past.
 • Vind je het lastig om je motivatie goed te verwoorden, vraag je dan af of je écht goed weet wat je wilt en waarom. Een loopbaantraject kan helpen om dit duidelijk te krijgen.

Bel vooraf

 • Je laat zien dat je geïnteresseerd bent, pro-actief en initiatiefrijk.
 • Je weet beter wat belangrijke taken zijn van de functie.
 • Je hebt al eens contact gehad met iemand uit de organisatie en krijgt daardoor al een eerste indruk van de organisatie.
 • Je ontdekt of je voldoende aan het profiel voldoet om te solliciteren. Zo niet, dan kan het je de tijd van het schrijven van een sollicitatiebrief schelen en een teleurstelling voorkomen.
 • Zorg dat je je vragen goed voorbereid voordat je belt; vraag bijvoorbeeld of het om een nieuwe functie gaat of een uitbreiding van het team, waar de nadruk op ligt in de functie, over het team waarin je komt te werken, de bedrijfscultuur, etc. Stel vragen met in je achterhoofd de mogelijkheid dat je op gesprek gaat.

Je sollicitatiebrief

 • Laat in je brief zien welke oplossing jij bent voor het bedrijf. Wat kan jij bieden? Denk hierbij aan beoordelingen of functioneringsgesprekken die je eerder hebt gehad. Wat zei jouw leidinggevende over jou? Welke kwaliteiten noemde hij of zij? Gebruik deze in je brief.
 • Wat maakt jou uniek voor deze functie?
 • Wat zijn je speciale vaardigheden of eigenschappen? Vermijd hierbij het gebruik van “containerbegrippen” als leuk, uitdaging, enthousiast, teamplayer, etc.
 • Gebruik de informatie uit de vacature, de website en het telefoongesprek dat je hebt gevoerd, let hierbij op taalgebruik en stijl. Is dit formeel of informeel? Is de tekst inhoudelijk of wordt er een bepaald beeld of sfeer geschetst?
 • Gebruik je vakkennis en sluit aan bij je CV.

Je curriculum vitae

 • Zorg dat je CV goed aansluit bij de vacature; let op je woordgebruik en gebruik eventueel woorden en termen uit de vacature. Pas je cv desnoods aan, aan de vacature. Maar lieg nooit!
 • Een personeelsfunctionaris leest een CV doorgaans in twee minuten. Zorg dus dat je een leesbaar en overzichtelijk CV hebt: maximaal twee pagina’s en een duidelijke opbouw.
 • Zorg dat een personeelsfunctionaris de belangrijkste informatie het eerst te lezen krijgt;  begin je met de meest recente werkervaring.
 • Geef duidelijk aan welke taken je hebt gedaan bij je huidige en voorgaande werkgevers.
 • Kijk of de informatie op je cv relevant is voor een personeelsfunctionaris: je yvH Hyves hoeft bijvoorbeeld je Hyvespagina niet te vermelden en  ook de namen en geboortedata van je kinderen zijn niet interessant voor een eerste kennismaking.
 • Voeg een profiel toe waarin je in maximaal 8 zinnen vertelt wat voor mens en wat voor werknemer je bent. Vertel hier iets over jouw ambitie, jouw passie, jouw hobby’s. Wat vind je leuk om te doen, waarmee vul je je vrije tijd?

En in het algemeen

 • Wees realistisch: de kans dat je aangenomen wordt voor een vacature die niet aansluit op je cv is klein.
 • Gebruik je netwerk en breid je netwerk uit: bij vrienden, bekenden, via LinkedIn en andere sociale media. Een training ‘Netwerken en LinkedIn’, door Commpass Coaching, volgt in mei 2011!
 • Wil je toch écht in aanmerking komen voor jouw droombaan, ook al sluiten je opleiding en ervaring niet aan? Zorg dan dat je nagaat wat je nodig hebt om wel in aanmerking te komen voor zo’n baan en werk eraan om dit voor elkaar te krijgen. Het voeren van netwerkgesprekken is hiervoor een heel mooi middel.
 • Het lijkt vanzelfsprekend,, maar: zorg voor een foutloze brief en een foutloos CV! Vooral met de d’s en t’s gaat het nog wel eens mis….  Laat ‘m zeker vooraf eens lezen door een bekende.
 • Twijfel je over jouw sollicitatie-aanpak of heb je moeite met netwerken?  Commpass Coaching en de Jobfactor geven je graag advies!
 • Boekentips: ‘Jobmarketing’ (auteur: Aaltje Vincent) en ‘Solliciteren via LinkedIn’ (auteurs: Aaltje Vincent en Jacco Valkenburg).

 

2 Responses

 1. Eef, En alweer een interessant en leuk te lezen blog. Allemaal waardevolle tips; sommigen in de categorie "oh ja!". Andere tips weer in de categorie "goed dit te lezen". Wat me te binnen schoot als leuk alternatief om mensen bij een andere werkplek te laten kijken is Glimpen (http://www.glimpen.nl/). Het past niet helemaal in de opzet van een CV en hoe te solliciteren, maar het heeft zeker raakvlakken. Hans
  • Hoi Hans, Leuk weer om jouw reactie te lezen op mijn blog. Wat een interessante tip, over het Glimpen! Het zou tof zijn als meer bedrijven een kijkje in hun keuken bieden voor mensen die geïnteresseerd zijn. Het zijn natuurlijk bedrijven waar Het Nieuwe Werken al helemaal gebeurt. Gisteravond heb ik een inspirerende bijeenkomst gehad over sociale innovatie, en vooral over het nieuwe werken. Wat een cultuurverschil met organisaties waar het alleen gaat om het resultaat en waar niet gezien wordt dat mensen die goed op hun plek zitten, veel beter functioneren en met plezier naar het werk gaan. Net als in de marketing hebben we hier natuurlijk ook te maken met de early adaptors en de late adaptors (en de never adaptors;-)).

Leave a comment