Jouw sterke punten (deel 9): hoe ontdek je ze?

Je sterke punten ontdekken door testen en analyses

Behalve handmatig, zoals ik in mijn vorige blog aangaf, is het mogelijk ook via diverse (online) vragenlijsten je sterke punten te ontdekken. In het laatste deel van mijn blog, tevens m’n laatste blog van 2010, wil ik je graag laten kennismaken met het DISC-persoonlijkheidsprofiel: een persoonlijkheidsanalyse waarmee je vrij eenvoudig jouw unieke sterke punten (en nog veel meer) kunt ontdekken.

DISC

Het DISC-model is een heel mooi instrument dat je inzicht geeft in jouw gedrags- en communicatiegewoonten en in die van anderen. Het instrument geeft je inzicht in hoe je jezelf ziet, hoe je reageert onder stress, welke omgeving het best bij je past, wat je kunt doen om jezelf verder te ontwikkelen, effectiever te werken en te communiceren en hoe jij je omgeving en anderen beleeft. En zij jou. Zo ontstaat er wederzijds begrip, kun je sluimerende conflicten voorkomen en vind je die plek waar jij het meest tot je recht komt.

Bij DISC gaat het om de manier waarop je je omgeving waarneemt (stressvol of ontspannen) en hoe je op deze omgeving reageert (zelfverzekerd of terughoudend). Dit kan dus verschillen per omgeving. Op je werk ben je misschien heel precies, omdat je meent dat dat van je gevraagd wordt. Terwijl je misschien in andere situaties niet zo precies bent en de dingen veel meer op z’n beloop laat. Bepaald gedrag zul je echter vaker laten zien, omdat het voor jou zo vertrouwd is, ongeacht je omgeving.

Het DISC-model meet met twee vragenlijsten van ieder 24 vragen het volgende:
D: hoe je omgaat met problemen en uitdagingen
I: hoe je anderen beïnvloedt en overtuigt
S: hoe je omgaat met veranderingen in je omgeving
C: hoe je omgaat met regels, details en procedures

In het volgende overzicht vind je de sterke punten van de vier gedragsstijlen. Misschien herken je bij jezelf al een aantal sterke punten van verschillende stijlen. Dat klopt dus, omdat DISC een combinatie is van alle vier de gedragspatronen. Sommige gedragsstijlen gebruik je echter vaker dan andere. De meeste mensen hebben minstens twee gedragsstijlen die ze vaker en meer automatisch gebruiken.

Ideale omgeving

Iedere gedragsstijl kent naast de sterke punten ook een ideale omgeving. Zo wil iemand met een sterke D-stijl graag een positie met invloed, en is voor iemand met een hoge I-stijl een aangename sfeer en gezelligheid belangrijk, ook buiten het werk. Wie een hoge S-stijl heeft, wil graag een harmonieuze omgeving en iemand met een hoge C-stijl wil graag tijd hebben om kwaliteit te leveren. In een passende omgeving komen de sterke punten van iemand tot hun recht. Als je hier nog wat meer over wilt lezen, lees dan eens mijn blog ‘Iedereen elke dag plezier’.

Tot zover mijn blog over het thema ‘Wat zijn jouw sterke punten?’ Wil je meer weten over het ontdekken van je sterke punten of over het DISC-persoonlijkheidsprofiel? Geef dan een reactie op mijn blog of mail me voor een kennismakingsgesprek.

Ik wens alle lezers van mijn blog hele fijne en gezellige feestdagen en een inspirerend, succesvol, sprankelend en gezond 2011!

Warme groet, Eef Huiser-van der Elst

www.commpasscoaching.nl

No Comments Yet.

Leave a comment