Jouw sterke punten (deel 8): hoe ontdek je ze?

Er zijn verschillende manieren om je sterke punten te ontdekken. Je kunt er zelf over nadenken en over praten met anderen of je kunt er via testen en analyses achterkomen. In mijn volgende blog (m'n laatste van 2010) schrijf ik over die testen en analyses. In dit blog kun je lezen hoe je er al zelf mee bezig kunt zijn.

  1. Je kunt je sterke punten ontdekken door te vragen aan anderen wat zij als sterke punten zien. Ik schreef eerder al dat het soms lastig is om je sterke punten zelf te zien, omdat je ze zelf zo gewoon vindt. Daarom werkt het vaak beter om het aan mensen te vragen die jou redelijk tot goed kennen: bijvoorbeeld je partner, een goede vriend(in), ouders, zus, broer, collega of leidinggevende. Als je het lastig vindt om de goede woorden te vinden, kun je een lijst met kwaliteiten gebruiken om in te (laten) vullen. Als je zo'n lijst wilt hebben, laat dat dan even weten door een mail te sturen naar info@commpasscoaching.nl. Dan kan ik je zo'n lijst sturen.
  2. Je kunt er natuurlijk ook zelf over nadenken: wat schreven mensen wel eens op kaartjes naar je? Welke complimenten kun je je herinneren? Wat waarderen mensen in jou? Maar ook: waar kun jij je helemaal in verliezen, zodat je de tijd vergeet? Schrijf eens een paar verhaaltjes op van dingen die jij leuk vond / vindt om te doen en waarom dat is. Dit kan je eveneens helpen jouw kwaliteiten te ontdekken.
  3. Verder kun je aan de slag met bijvoorbeeld het kwaliteitenspel. Misschien ken je iemand die het heeft en kun je het een keer lenen of het samen doen. Ook zijn diverse sites op internet waar je je kwaliteiten kunt onderzoeken, bijvoorbeeld op de website van UWV Werkplein: https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/meer_weten/kansen_vergroten/testuzelf.
  4. Een andere manier is om je kwaliteit via kritiek van anderen te ontdekken. Je krijgt bijvoorbeeld te horen dat iemand je bemoeizuchtig vindt. Waarschijnlijk heb jij een behulpzame of belangstellende aard. Als jij dit gedrag teveel laat zien, dan zit je in je valkuil. En daar hoort een kwaliteit bij. Ken jij mensen waar jij je enorm aan stoort door het gedrag dat ze vertonen? Grote kans dat dit gedrag ook iets zegt over jóuw kwaliteit. Want als jij je stoort aan iemand die erg passief is in jouw ogen, dan zou jij wel eens heel daadkrachtig kunnen zijn. Of als iemand erg indirect is, kan het zijn dat jij meestal nogal direct bent in je communicatie. Met het kernkwadrantenspel kun je jouw kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen ontdekken. Wil je hier meer over weten, zoek dan eens op google op het woord ‘kernkwadrant’ en je vindt verschillende links om ermee aan de slag te gaan.

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Op internet vind je verschillende testen om je sterke punten te ontdekken. En als je het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Marcus Buckingham koopt, krijg je een code om op zijn website je sterke punten te ontdekken. Tot slot: je kunt natuurlijk ook naar een professional gaan om je sterke punten te ontdekken. Zeker als je wilt weten hoe jij je sterke punten kunt inzetten om helemaal tot je recht te komen.

Hartelijke groet, Eef Huiser-van der Elst
Commpass Coaching
www.commpasscoaching.nl

2 Responses

  1. Eef, Weer een leuke bijdrage aan de discussie over sterke punten. Ik hoop dat het bijdraagt aan paradigma wisseling in hoe we naar functioneren kijken. Niet meer alleen focus op wat er (nog) niet is en wat mensen (nog) niet kennen / kunnen. Maar vooral op wat er wel is, wat mensen wel al kennen en kunnen en vooral waar ze goed in zijn. Een kleine opmerking ten aanzien van het boek van Buckingham. Met de test die je via de code kunt doen krijg je niet je sterke punten. Je krijgt wel een top 5 uit een lijst van 34 thema's. Al deze thema's zijn beschreven en uitgelegd. En vanuit elk thema (of een combinatie van thema's) kan iedereen een sterk punt ontwikkelen.
  2. Hallo Hans, Dank voor je reactie en aanvulling! Ik ervaar zelf ook steeds weer hoe belangrijk het is om bezig te zijn met de sterke punten. En vooral het gegeven dat als je daarmee aan de slag gaat, je leerproces veel sneller gaat dan als je met je zwakke punten aan de slag gaat. Hartelijke groet en een fijne dag! Eef

Leave a comment