Jouw sterke punten (deel 5): herkenning

4. Belemmerende overtuigingen

De vierde reden dat we het moeilijk vinden onze sterke punten te benoemen, zijn belemmerende overtuigingen. Dit zijn negatieve gedachten over jezelf of de wereld om je heen die je bewust of onbewust erop na houdt. Bijvoorbeeld: je denkt dat je gemiddeld bent, en dat je dat altijd zult blijven. Andere belemmerende overtuigingen: dat lukt me toch nooit, ik kan het toch niet, ik mag geen fouten maken, ik durf geen risico’s te nemen, enz. Of je vergelijkt je met anderen die iets béter doen dan jij (‘anderen kunnen het allemaal veel beter dan ik’) en ziet daardoor niet welke sterke punten jij zelf hebt. Deze gedachten voelen voor jou als waarheid, maar dat zijn ze niet.

Jouw belemmerende overtuigingen draag je misschien al je hele leven met je mee. Je hebt bijvoorbeeld van je ouders steeds te horen gekregen dat wie voor een dubbeltje geboren is nooit een kwartje zal worden. Of je hoorde steeds: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Misschien had je de ervaring dat als je je best gewoon deed, dat je er dan niet bij hoorde op school. Deze overtuigingen bepalen je gedrag en houden je kleiner dan je bent.

Welke belemmerende overtuigingen heb jij? En wat voor effect heeft dat op jouw gedrag? Kan het zijn dat je door jouw belemmerende overtuigingen jouw sterke punten niet ziet?

5 Responses

  1. Arthur
    Ik heb ooit een boek gelezen: Beren op de weg, spinsels in je hoofd. Oftewel, hoe moeilijk kunnen je eigen gedachten je eigen voortgang in de weg zitten. Terwijl je normaal 'anderen' de schuld geeft. Geeft leuke inzichten in je eigen gedrag.
    • Ha Arthur, Dank voor je reactie. Ik heb het boek ook. Inderdaad geeft het mooie inzichten en praktische tips hoe je je gedachten kunt veranderen. Groet, Eef
  2. Eef, Leuke insteek voor een blog. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik delen 1 t/m 4 van deze serie nog niet heb gelezen. Dit deel roept wel gelijk iets bij me op. Dat gaat dan over dingen die ik heb gelezen in twee boeken. Het eerste zal jou bekend zijn, schat ik. Het tweede wellicht ook.... :-). Het eerste boek is van Theo Ijzermans; "Beren op de weg, spinsels in je hoofd" . RET op een hele eenvoudige en duidelijke manier uitgelegd. Het tweede boek is een van m'n favorieten; "Switch - Veranderen als verandering moeilijk is" van Chip & Dan Heath. In dat laatste boek gaat het dan over het deel van het motiveren van mensen die een verandering willen bereiken. Hans
    • Hallo Hans, Dank voor je reactie. Het boek van IJzermans ken ik idd, die heb ik zelf ook. Het boek van Chip & Dan Heath ken ik niet, maar ik ga er zeker eens naar kijken. Misschien voeg ik nog wel een boekenlijst toe aan mijn blog. "Ontdek je sterke punten' van Marcus Buckingham heb ik afgelopen zomervakantie gelezen. Ik vind het een hele mooie insteek om bezig te zijn met onze sterke punten en onze zwakke punten te omzeilen. Hartelijke groet, Eef Huiser-van der Elst Commpass Coaching
  3. Eef, 't Loont echt om eerst alles te lezen....... Ik zie dat het boek van Theo Ijzermans al een keer werd aangeraden. En je hebt dat boek zelf ook. Wat ik (nog) niet zie, is of jij het boek " Ontdek je sterke punten" van Marcus Buckingham kent. Van de buitenkant erg Amerikaans en van binnen veel inhoudelijker dan je vermoedde. Hans
  4. [...] adem worden, maar zoals zo vaak, zullen de aanhouders winnen! Een collega blogster op WordPress (Eef Huiser) schrijft een aantal aardige artkelen over sterke punten en hoe je die kunt ontwikkelen. Uit haar [...]

Leave a comment