Heeft het schrijven van sollicitatiebrieven nog wel zin?

Tweet Aaltje Vincent

Vorige week las ik het bovenstaande Twitterbericht. Wie denkt er niet af en toe dat er geen banen zijn voor mensen boven de 50? En toch komen ook 50-plussers nog steeds aan het werk, al heb je als werkzoekende soms flink wat uithoudingsvermogen nodig. Belangrijk is in ieder geval dat je als (oudere) werkzoekende weet wat de sollicitatiemanier anno 2014 is. Want met sollicitatiebrieven schrijven red je het in deze tijd niet! En dat geldt overigens niet alleen voor 50-plussers, maar voor iedereen die in deze tijd ander werk zoekt.

Veranderingen in de afgelopen 5 jaar
Vorige week voerden we met een aantal Noloc-collega’s een discussie over de vraag hoe ons werk de laatste jaren is veranderd. Dit waren enkele reacties (ik ben hier zeker niet volledig):

  • netwerken is veel belangrijker geworden (3 op de 4 banen wordt via het netwerk ingevuld);

  • LinkedIn is tegenwoordig onmisbaar bij het vinden van werk;
  • veel mensen zien niet hoe de arbeidsmarkt veranderd is ten opzichte van ‘vroeger’ (lees: een paar jaar geleden), en blijven op de 'oude' manier solliciteren; jobmarketing is in ons vak veel belangrijker geworden;
  • het curriculum vitae wordt belangrijker dan de sollicitatiebrief, en is ook sterk veranderd ten opzichte van het 'oude' cv;
  • de baanzekerheid wordt minder, er wordt meer flexibiliteit gevraagd van werknemers.

Het aantal werkzoekenden is sterk gestegen, er vallen nog steeds bij grote bedrijven ontslagen. Zelfs bij de overheid, waar men vrijwel zeker was van een baan, moet worden bezuinigd en zijn er ‘van werk naar werk-trajecten’. Mobiliteit qua werk is hét thema, evenals Duurzame Inzetbaarheid. Mensen zijn langer werkzoekend, er is veel meer concurrentie, dus het is belangrijk dat je weet hoe jouw arbeidsmarkt eruit ziet. En als je goed weet te netwerken kun je ervoor zorgen dat je in beeld bent voordat een vacature gepubliceerd is op internet!

Toegevoegde waarde
Loopbaanvragen gaan tegenwoordig vaak over duurzame inzetbaarheid: het vermogen werk te houden en daarin toegevoegde waarde te leveren. Voor specialisten wordt dat over het algemeen makkelijker dan voor generalisten. Het curriculum vitae is niet meer het document waarin je al je werkervaring zet. Nee, je zult op je cv heel duidelijk jouw toegevoegde waarde moeten zetten. CV's worden in 6 - 15 seconden gelezen. Je zult dus in één oogopslag moeten laten zien dat je precies dát in huis hebt wat de organisatie zoekt. Bij sollicitaties via internet is dit proces in toenemende mate geautomatiseerd, dus het gebruik van de juiste (zoek)woorden in je cv wordt steeds belangrijker. Sluit dus in je woordgebruik in je curriculum vitae zoveel mogelijk aan bij de vacature waar je op solliciteert.

Sollicitatiebrieven
Tja, en dan de vraag 'heeft het nog zin om sollicitatiebrieven te schrijven?' Bij online solliciteren wordt tegenwoordig soms alleen een cv gevraagd. Zorg dan in ieder geval dat je een profielschets van een paar regels zet, waarin je jouw toegevoegde waarde verwoordt. HR-consultants en recruiters, die verantwoordelijk zijn voor de werving van nieuwe medewerkers, lezen een sollicitatiebrief vaak alleen nog als het curriculum vitae aansluit bij de vacature. Maak in je sollicitatiebrief dus goed duidelijk waarin jij onderscheidend bent van andere kandidaten.

    

50-plussers
Werkgevers zien gelukkig steeds vaker de waarde van 50-plussers: ervaren, loyaal, zorgen voor rust en wijsheid. Dus je hebt ook op je 58e nog kans om een baan te vinden. Ook zijn er dit jaar weer meer vacatures, vertelde een recruiter van Randstad mij onlangs. De overheid steunt werkzoekende 55-plussers met scholingsvouchers en door het geven van een subsidie bij het aannemen van 55-plussers. Gezien deze tweet zal van Lodewijk Asscher wordt deze leeftijd verlaagd naar 50-plussers (meer informatie vind je ook via deze link):

Doe het niet alleen!
Werk zoeken is hard werken en vraagt veel doorzettingsvermogen. Zoek een 'werk-vind-maatje' (term is van Aaltje Vincent, expert op het gebied van Jobmarketing) die jou kan bijstaan bij het solliciteren, die je feedback geeft op jouw sterke punten, én die je tot steun is na afwijzingen.

Sollicitatiespreekuur
Vaak heb ik op maandag tussen 12 en 13 uur een sollicitatiespreekuur voor werkzoekenden. In dat uur geef ik gratis feedback op jouw cv, sollicitatiebrief en je sollicitatiestrategie checken. Meld je wel vooraf even bij mij aan. Klik hier voor meer informatie.

One comment on “Heeft het schrijven van sollicitatiebrieven nog wel zin?

  1. Erg leuk initiatief het sollicitatiespreekuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

5.498 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>