Hoe is het met jouw energie gesteld?

In mijn blogserie ‘Wat zijn jouw sterke punten?’ heb ik het vooral gehad over de voordelen van het kennen van je sterke punten en de manieren waarop je ze kunt ontdekken.  Maar: hoe herken je het bij jezelf als je níet je sterke punten gebruikt? Dat kost je meestal veel energie. Het werk gaat niet vanzelf, je stelt taken uit, je voelt je overbelast. Misschien heb je dat alleen op je werk en doe je daarnaast veel dingen die je leuk vindt en energie geven.

 

Voldaan gevoel

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, heb je dan vooral een voldaan gevoel of ben je blij dat het jaar om is en dat het je eigenlijk allemaal teveel was? Maar dan: wat ga je ermee doen? Lukt het je om zelf je situatie te veranderen? Kun je met je leidinggevende bespreken of je energievretende taken kunt afstoten? Misschien is er wel een collega die juist goed is in de taken die jij liever laat liggen maar hebben jullie dat nooit besproken. Soms is er een hele simpele oplossing voor iets waar jij elke dag tegenaan hikt.

Prikkelbaar

Als je vaak moe, geprikkeld en met weinig energie de dag afsluit en je werk bestaat voor een groot deel uit taken die je energie kosten, dan is het misschien tijd eens goed om na te denken over waar jij met jouw sterke punten het beste tot je recht komt. Je kunt dit doen in je eentje, met een gesprekspartner, bijvoorbeeld een vriend(in) of een partner, maar  soms is het handig om de stap te zetten naar een loopbaanprofessional. Deze kan jou helpen de puzzelstukjes te verzamelen voor het ontdekken van wat bij jou past. Commpass Coaching kan je hier uitstekend bij helpen.

Natuurlijk kun je ook de stap zetten om te solliciteren naar ander werk. In mijn volgende blog zal ik daar aandacht aan besteden.

2 Responses

  1. Ha Eef, Mooi vervolg op je serie over sterke punten. In deze bijdrage gaat het in feite over "flow"; als dat wat je werk vraagt, helemaal wordt gecoverd door je sterke punten. Een mooie uitleg over flow vind je op wikipedia, op deze link: http://en.wikipedia.org/wiki/Flow_(psychology). Met daarbij ook een mooi model dat aangeeft wanneer je in flow zit en wanneer je risico loopt op een burn-out. Ik ben benieuwd naar het vervolg. Hans
    • Ha Hans, Dank voor je positieve reacties en aanvullingen op mijn blog! Dat waardeer ik zeer. Ik kreeg trouwens na mijn laatste blog over 'Wat zijn jouw sterke punten?' het boek 'Ik kies voor mijn talent' van Luk DeWulf in handen. Ik herkende veel van wat ik ook in mijn blog had gezet. Door dit boek kwam ik op het idee om het ook eens over het verlies van energie te hebben als je niet je sterke punten gebruikt. Hartelijke groet, Eef

Leave a comment