Het spel van hokjes en blokjes

Wie heeft er als peuter níet mee gespeeld? De blokkendoos waarbij je leerde dat een driehoekig blokje alleen paste door een driehoekig hokje en een vierkant blokje door een vierkant hokje. Eindeloos oefende je om dit voor elkaar te krijgen, met een luid gejuich en applaus als het was gelukt!

De juiste plek

Nu we volwassen zijn, gaat het niet meer om spelen met blokjes en hokjes. maar om het plaatsen van mensen in functies. Hoe beter je past in een functie en de organisatie, hoe beter je presteert en hoe meer werkplezier je hebt. Voor werknemer én werkgever de ideale situatie, zou je zeggen.

Toch gebeurt het bij reorganisaties nog wel eens dat mensen werk moeten doen dat niet bij ze past. Bijvoorbeeld: de accountmanager is wegbezuinigd en de projectleider mag gaan zorgen voor het behalen van de gestelde omzettargets. Of een medewerker kan het werk niet goed meer aan of gaat met tegenzin naar het werk, maar durft dit niet aan te geven uit angst voor ontslag.

Voor een kind is het frustrerend als het niet voor elkaar krijgt om het ronde blokje in het driehoekige hokje te krijgen. Zo frustreert het medewerkers ook als ze taken (moeten) doen die niet bij ze passen. En niet alleen de medewerker, maar ook de leidinggevende die zijn doelen hierdoor niet haalt.

Ziek door werk

Een deelnemer in een training die ik een paar jaar geleden gaf, werd letterlijk ziek van zijn werk. Een paar jaar daarvoor moest hij vanwege fysieke klachten stoppen met zijn werk in de bouw, waar hij als een vis in het water was. Na een reïntegratietraject werd hij geplaatst in een baan met veel taken en verantwoordelijkheden en een grote mate van zelfstandigheid. Ook moest hij mensen aansturen.

Dit werk zou ideaal zijn voor iemand die uitdaging zoekt in het werk en graag veel taken en verantwoordelijkheden heeft. Maar voor deze deelnemer was dit werk juist heel stressvol. Hij werd ziek van de grote druk die deze functie gaf. Een typisch voorbeeld van een vierkantje dat in een rondje wordt geperst. En daar wordt uiteindelijk niemand blij van, ook de werkgever niet.

Dus werkgevers en medewerkers, denk nog eens aan vroeger. Aan die blokkendoos en hoe blij je was als het lukte om al die blokjes door de juiste hokjes te krijgen. Doe dat nu ook met je medewerkers. En ben je zelf medewerker en past jouw functie eigenlijk niet (meer) bij je? Ontdek hoe je op de juiste plek komt en je zult meer succes en plezier ervaren!

Handig hulpmiddel

Het DISC-model, dat vier basisstijlen van mensen onderscheidt, helpt werkgevers op vrij eenvoudige wijze in te zien wat mensen nodig hebben om tot hun recht te komen. Ieder mens heeft specifieke persoonlijkheidssterktes en daar horen ook  bepaalde omstandigheden bij die hem motiveren. Dat is niet alleen in het voordeel van de medewerker, die zich meer gewaardeerd voelt. De werkgever heeft een gemotiveerde medewerker die met plezier werkt en langer gezond en vitaal blijft.

Vraag: ben jij een 'perfect fit' in jouw functie of eerder dat rondje in een vierkant hokje? Schrijf jouw antwoord in het reactieveld hieronder.

Ook als je nu wél past maar in het verleden niet: wat heb je gedaan om dit voor elkaar te krijgen?

No Comments Yet.

Leave a comment