Hebben de seizoenen invloed op jouw energie?

Ieder seizoen heeft zijn eigen karakter, zijn eigen tempo en zijn eigen ritme. Je ziet dit in de natuur: in het voorjaar groeit en bloeit de natuur, terwijl in het najaar de bomen kaal zijn en je ziet dan nog maar weinig bloemen in de velden. We genieten van de kleurrijke velden in de lente, en worden vaak somber als alle bladen van de bomen zijn gewaaid in de herfst. En in de winter lijkt niets te gebeuren…

Herkenbaar in mijn leven

Ik herken deze seizoenen in mijn eigen leven: in het voorjaar en de zomer leef ik uitbundiger, en ben ik energieker dan in het najaar en de winter. Zo lukt het me deze donkere dagen voor kerst maar moeilijk om nieuwe plannen uit te werken en neer te zetten.

Voorheen vocht ik hier vaak tegen, en die neiging heb ik nog steeds wel. Al is het nu misschien vooral stoeien in plaats van vechten. Toch geloof ik dat het goed is om me er meer aan over te geven. Een workshop van een collega-loopbaanadviseur over de invloed van de seizoenen op ons leven en ons tempo heeft me aan het denken gezet, Rina Zwart, EnRoute Coachingen ik deel dit graag met jullie. Deze collega, Rina Zwart (EnRoute Coaching), deelde ons haar eigen inzichten in de natuur, gecombineerd met inzichten uit het boek 'Leven en werken in het ritme van de seizoenen' van Jaap Voigt.

Ritme van de natuur

In de natuur kun je een ritme waarnemen. In hoeverre nemen we dit waar, en in hoeverre is onze energie gekoppeld aan de energie van de natuur. Ik hou zelf niet zo van zweverigheid (de vraag is of dit zweverig is of juist heel aards) en weet niet zoveel van de natuur, maar ik kan me hier wel iets bij voorstellen. Misschien wel omdat ik het in mijn eigen leven herken. Hoe is dat bij jou? Ik ben benieuwd of jij iets van de seizoenen ook in jouw leven herkent. Laat gerust een reactie achter op dit blog!

Leven en werken met de seizoenen_Jaap VoigtIk beschrijf hieronder de 4 seizoenen, waarbij ik gebruik heb gemaakt van de handout van Rina Zwart en het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt. Het boek kun je hier bestellen.

 

LenteLente

In de lente gaat het om het ontwaken, openbarsten. Het is de dageraad van het jaar, met nieuw frisse en volle beloften. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Het is ook een worsteling. Dat wat opkomt, is nog kwetsbaar en kan gemakkelijk verstoord of zelfs vernietigd worden. In deze periode komt er steeds meer vitale energie vrij die zich een baan vormt en vorm zoekt. Het dient wel onder controle gehouden te worden. Niet te snel, maar ook niet te langzaam. Niet te hard, ook niet te zacht. Aan het eind van de lente, als de vormen er zijn, kunnen de eerste confrontaties met de buitenwereld zich voordoen. Controle en handhaven van eigen grenzen is daarbij belangrijk. De kleuren komen terug, niet alleen buiten maar ook in onszelf. Er valst weer te genieten van schoonheid.

ZomerZomer

Wat de middag is in de dag, is de zomer in het jaar. Wat in de winter nog kiemen zijn, komt in alle prilheid in de lente tevoorschijn en wordt in de zomer volledig zichtbaar als vorm. Groei raakt volgroeid, alles wordt volwassen. Jouw bijdrage wordt stap voor stap duidelijk zichtbaar. Een goede worteling in de lente is wel een noodzakelijke voorwaarde voor deze snelle groei. Groei is niet groter worden, maar rijper. Rijper wil zeggen: voller worden, duidelijker worden. De kracht is dat er vertrouwen ontstaat. In de loop van de zomer worden de vormen getoetst aan de buitenwereld en bijgestuurd naar aanleiding van de reacties. De kunst is dan in dit indalingsproces te vertrouwen op je gevoel en je intuïtie en minder op je verstand. Je komt in het volle licht te staan, ook datgene wat niet in orde is of niet passend. Omgaan met pijn kan ontstaan, je niet op je gemak voelen, gevoel hebben dat je in de steek gelaten wordt. Dit kan men wijten aan snelle groei. Het geeft levenslessen.

HerfstHerfst

Herfst is de tijd van de schemering in de dag. Tijd waarin het gaat om een combinatie van kracht en inkeer in jezelf. Het is een tijd van voorbereiding, gereed maken voor de winter. Het is het seizoen van de vernieuwing. Tijd van leven waarin een mens zijn richting heeft gevonden en hard werkt om zijn taken te volbrengen. Zomer is de maximale groei, de herfst bewerkstelligt rijpheid: zie hoe een plant zijn zaad vanuit de bloesem tot samengebalde groeikracht groeit voor een nieuwe plant. Tijd om de balans op te maken en na te denken over wat verworven is en daar lessen uit halen. Hierdoor word je krachtiger omdat er meer tijd is voor zelfreflectie door introspectie. Zowel je kracht als je zwakheid wordt helder en duidelijk. De herfst is een tijd van loslaten.

WinterWinter

De winter is de nacht van het jaar. Krachten van vernieuwing en zuivering zijn op autonome manier aan het werk. Het zit vol met paradoxen. Er is nieuw leven gehuld in de dood, er is snelle groei gehuld in rust, het is de ijskoningin met een warm hart. De kracht van het nieuwe leven begint te kloppen in een ogenschijnlijk rottend zaadje. Uiterlijk is er rust, innerlijke groei. In de aarde bouwt zich de energie op die straks nodig is voor de groei. Maar nu is het stil. Je wordt op jezelf teruggeworpen en gedwongen een gebied te onderzoeken dat je tot nu toe vreemd was of wat je nog niet verwerkt hebt. Het gaat hierbij om het opbouwen van het vertrouwen dat inspiratie vanzelf komt. Het vraagt van je dat het leven een volkomen autonoom proces is dat door ons heen komt en wat we alleen kunnen volgen.

De donkere dagen voor kerst

Jaap Voigt beschrijft in zijn boek dat het deze donkere dagen voor kerst tijd is voor afronden van zaken. Het is geen tijd om iets nieuws op te zetten, ook dringende zaken niet. Vanaf 20 december kan er rust genomen worden, tijd van stilte en bezinning. Plan dan niets. Het gaat om het autonome proces van het leven, je rust in deze tijd in het niet weten. Een mooie gedachte, die me erg aanspreekt! En tegelijk ben ik ambivalent hierover.

AmbivalentieVerwachtingen over mezelf

Elk jaar stoei ik weer met mezelf om te accepteren dat er deze tijd minder uit mezelf komt dan ik wil. Dat ik eind van het jaar niet veel puf heb om iets op te zetten, te organiseren. Hoewel ik merk dat mijn verlangen raakt aan wat hierboven staat, blijf ik werken aan mijn ‘to-do-lijst’ en wil ik graag nog van alles afronden en op de rit zetten. Misschien spelen hierbij mijn verwachtingen over mezelf en het vergelijken met anderen een rol? Met daarbij een toch nog gevulde agenda (en écht, ik bouw al m’n afspraken al vanaf begin december af!), en een nieuw jaar voor de boeg waarin ik liefst vanaf het begin weer vol nieuwe energie activiteiten opstart. Dit weerhoudt me er toch nog van om me de rust te nemen die volgens Jaap Voigt en Rina Zwart bij deze periode hoort. En die ik herken in een stem die zegt: ‘In rust en inkeer ligt je redding, in geduld en vertrouwen ligt je kracht' (geparafraseerd uit Jesaja 30, vers 15).

En toch: ik wil ook graag de gedachten over de seizoenen met je delen in dit blog, deze nieuwsbrief. Iets delen wat mij raakt hoort misschien ook wel bij het jaar goed afronden. Dus dat doe ik nog even voordat ik m'n werk neerleg tot begin januari. Vanaf 21 december neem ik dan wel m’n rust… ;-).

Ik wens je fijne en ontspannen feestdagen! En veel gezondheid, vrede, inspiratie én werkplezier in 2013!

Fijne feestdagen

2 Responses

  1. Hoi Eef, ik was aan het zoeken wanneer de energie in de natuur en in ons systeem nu op zijn minst is en was hier aan het lezen, en blijft het jouw verhaal. Wat leuk. Ik herken het heel erg. Goeie voornemens met nieuwjaar is een slecht verhaal omdat de energie in de natuur nog afneemt. Maar goed, wanneer is nu de minste energie in de natuur, waarna het weer echt opleeft en de groei kant uitgaat. Volens mij ligt dat ergens in februari. Zelf houd ik altijd 20/21 februari aan, een soort de energiewende. Immers in december hebben we wel het lichtfeest maar is de balans van energie in de natuur nog negatief. Groeten van KH
    • Ha Klaas Hemke, wat leuk dat je bij mijn blog van alweer een aantal jaar geleden terechtkwam! Ik kijk al uit naar de tijd dat er weer meer energie in de natuur komt. Het zou inderdaad wel zo eind februari zijn, al heb ik vaak het gevoel dat het vooral in maart begint. Maar jij hebt er meer kennis van, lijkt me. Ik ga mijn blog nog maar eens lezen, misschien kan ik 'm nog wel een keer plaatsen. Hartelijke groet, Eef

Leave a comment