Waarom (g)een gratis beroepskeuzetest?

"Ik heb wel eens een gratis beroepskeuzetest via internet gedaan, maar daar had ik eigenlijk niets aan. Er staan beroepen bij die helemaal niet bij me passen".

Dit zeggen mensen nogal eens die bij mij aankloppen voor een loopbaantraject. Er staan inderdaad veel gratis testen en vragenlijsten op internet om jezelf te leren kennen en te ontdekken wat je wilt. Ook via UWV kun je deze testen doen.

Nadeel van een gratis beroepskeuzetest

Een gratis beroepskeuzetest - of andere gratis loopbaantest - kan handig zijn, een eerste inzicht geven in jezelf en je wensen. Toch lopen veel mensen er tegenaan dat ze vervolgens niet echt verder komen met de resultaten. Zelfs met uitleg van een UWV-werkcoach lukt het veel mensen niet om er juiste conclusies aan te verbinden. Ze stoppen vervolgens hun zoektocht of maken keuzes die achteraf niet heel handig blijken te zijn. Herkenbaar?

Zo kijkt een loopbaanadviseur

Zoals een radioloog anders kijkt naar een ct-scan dan een gemiddelde patiënt, zo bekijkt ook een (Noloc) erkend loopbaanadviseur een uitslag van een beroepskeuzetest of een ander instrument met andere ogen dan de gemiddelde werkzoeker. Vaak gebruikt een loopbaanadviseur een professionele, betaalde test of analyse en is hij of zij ook opgeleid om deze goed te interpreteren en uit te leggen. In mijn blog 'Welke beroepen passen bij jou?' leg ik bijvoorbeeld uit hoe ik vanuit mijn vakkennis naar beroepen kijk.

De uitleg van en toelichting op een testuitslag én de verbinding met andere opdrachten in een loopbaantraject, brengt je inzichten die je zelf nog niet had gevonden. En daarmee ben je beter in staat om keuzes te maken voor het vervolg van jouw loopbaan.

Meer weten?

Neem gerust contact met me op. Een kennismakingsgesprek is gratis en kan zowel online als op 1,5 meter afstand.

Je kunt bij mij ook kiezen voor alleen een beroepskeuzetest in plaats van een volledig loopbaantraject. Meer info over deze test vind je hier.

 

No Comments Yet.

Leave a comment