Durf!

durfOoit las ik een mooie eyeopener: niet de grootste avonturier heeft de grootste moed, maar degene met de grootste angst die tóch doet. Vaak denken we bij durven aan grote dingen: parachute springen, bungeejumpen, liften… Hoewel je hier veel durf voor nodig hebt, zal ik het hier niet over deze grote dingen hebben. Het zijn juist de ‘kleine’ dingen (althans in de ogen van sommige mensen klein) die moed vragen: voor een groep spreken, een vreemde bellen met een verzoek, aan een nieuwe baan beginnen.

Eerst 100 keer oefenen

Vaak dénken we dat iets moeilijk zal zijn en daardoor durven we niet. We zien bijvoorbeeld anderen zonder moeite een presentatie houden voor een groep en denken dan dat wij dat niet kunnen. Dat de spreker een training heeft gehad en minstens 100 keer heeft geoefend, zien we niet. Of we zijn bang om te falen. Stel dat we afgaan in de ogen van anderen of in onze eigen ogen. Terwijl juist succesvolle mensen zeggen dat ze succesvol zijn geworden doordat ze regelmatig hebben gefaald (‘op hun bek zijn gegaan’, in hun eigen woorden;-)).

DISC-stijlen die (niet) durven

Het zal je niet verbazen dat je ook uit het DISC-model, waar ik vaker over schrijf, iets kunt afleiden over durf. Mensen met een hoge Dominante en Invloed-stijl zullen eerder iets durven, omdat ze zichzelf als sterker dan hun omgeving zien. Ze nemen ook vrij makkelijk
risico’s, al zien ze die soms zelfs niet eens als risico. Mensen met een hoge Consciëntieuze en Stabiele stijl zien zichzelf echter over het algemeen als minder sterk dan hun omgeving. Dat maakt het risicovoller om iets te proberen, want je schat je kansen om succes te hebben doorgaans lager in dan waarschijnlijk nodig is. Maar als je niet durft te falen, dan zul je ook minder snel succes hebben. Je hebt tenslotte ook alleen maar leren lopen door het te doen! Kortom, je leert niets door achterover te hangen en te wachten op succes.
Of zoals op een Loesje-beker staat: ‘Lef is het meervoud van leven’.

 “Wees niet bang om fouten te maken. Wees blij dat je in ieder geval de ervaring hebt
meegemaakt.
Ook al is het je niet gelukt je hebt wel succes omdat je het hebt geprobeerd.” (Susan Jeffers, Niet durven, Toch doen, 1987)

 Om hulp vragen

Een speciale vorm van durven waar veel mensen mee worstelen, is durven vragen om hulp. Toen we nog kinderen waren, leerden we dat ‘wie vraagt, wordt overgeslagen’. Dus stopten we met vragen, omdat dat brutaal zou zijn. We denken bovendien dat we alles zelf moeten kunnen. Ook gaan we ervan uit dat mensen zich verlegen voelen onder een vraag van iemand. Maar draai het eens om: als iemand ons iets vraagt, willen we de vrager graag van dienst zijn. Zelfs als we niet kunnen helpen, zullen we proberen om de vrager te verwijzen naar een plek waar hij / zij wel de hulp of het antwoord kan krijgen. Dit geldt ook als we gaan netwerken omdat we op zoek zijn naar een andere baan of nieuwe opdrachten. Veel mensen vinden het leuk om te vertellen over hun werk. Ze zullen over het algemeen bereid zijn om je tips en contacten door te geven.

Durf te vragen

Wat een geluk dat we nu in de tijd leven van ‘Durf te vragen!’ Er is zelfs een organisatie met deze naam. De zakelijke netwerksite LinkedIn heeft een groep ‘Durf te vragen’ en op Twitter worden dagelijks talloze vragen gesteld met de aanvulling #durftevragen en #dtv. Een # is een hashtag en wordt gebruikt bij Twitter. Je kunt direct op #durftevragen en #dtv alle gestelde vragen bekijken. Er zijn mensen die deze vragen zo snel mogelijk proberen te beantwoorden of een verwijzing te geven.

Onlangs heb ik zelf een sessie Durf te vragen meegemaakt bij een netwerkbijeenkomst. Zo mooi om te zien hoe mensen bereid zijn elkaar te helpen zonder kosten! Het tekent de tijd waarin we nu leven: we zijn bereid om kennis te delen in plaats van voor onszelf te houden
en hooguit tegen betaling deze kennis te delen. En waar kan dat sneller dan met de sociale media!

BOEKENTIP

De kunst van het falen: hoe we in ons werk en leven succesvoller zijn als we onszelf durven te ontwikkelen in plaats van vlekkeloze presttie na te streven.

[bol_product_links block_id="bol_57868a7f11412_selected-products" products="1001004006534702" name="De kunst van het falen" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="0" admin_preview="1"]

Een ander mooi boek over durf is: Feel the fear and do it anyway, oftewel: Niet durven, toch doen, van Dr. Susan Jeffers.

[bol_product_links block_id="bol_57868b2db03ef_selected-products" products="666784503" name="Niet durven toch doen" sub_id="adviezen & technieken om angst en besluiteloosheid om te buigen in kracht en actie" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="0" admin_preview="1"]

No Comments Yet.

Leave a comment