Help, hoe reageer ik beter op mijn leidinggevende?

Dominante leidinggevendeKen jij dit? Die super actieve leidinggevende, die je een opdracht geeft en van je eist dat je hier meteen mee aan de slag gaat? Die kort aangeeft wat je moet doen en alweer weg is als je merkt dat je niet snapt wat ze (of hij) precies van je vraagt? En als je meer duidelijkheid wil vragen, blijkt zij de komende 3 uur niet bereikbaar te zijn. Je had je voorgenomen om vandaag aan een andere klus te werken, zodat je die eindelijk van je to do lijst kan schrappen. Je weet niet zeker of je de opdracht goed hebt begrepen, dus ga je verder met je andere taak en wacht tot je leidinggevende terug is. Het gaat tenslotte sneller en zonder fouten als je weet wat de bedoeling van de taak is. Een paar uur later: je leidinggevende is er weer, staat ineens aan je bureau en vraagt of je de opdracht al af hebt. Nee, die heb je nog even laten liggen. En meteen schiet ze uit haar slof. Briesend loopt ze weg, jou verward en onzeker achter latend. Nu weet je nog steeds niet wat ze precies van je verwacht. Je durft het ook niet meer te vragen.

Kenmerken van een 'rode' communicatiestijl

Grote kans dat je te maken hebt met een leidinggevende met een daadkrachtige, directieve, dominante communicatiestijl, in 'DISC-taal' de D-stijl, ook wel aangeduid met de kleur rood. Mensen die in een DISC-analyse hoog scoren op deze stijl, krijgen energie van uitdagingen en problemen, en willen die zo snel mogelijk oplossen. Dat doen ze niet zelf, daar heeft deze leidinggevende jou voor. De klus die van jou wordt gevraagd, moet dan wel echt meteen gebeuren. En door hun sterke gerichtheid op hun doel, is hun lontje soms kort. Die boosheid richt zich dan op jou, maar is meestal niet persoonlijk bedoeld. Zij zijn gericht op hun taak en zien vooral dat het resultaat niet wordt gehaald. Daarbij realiseren zij zich niet dat jij misschien meer informatie nodig hebt om deze klus goed uit te voeren. Tijd om je rustig en met geduld uit te leggen wat je moet doen hebben ze vaak niet, door al die brandjes die ze moeten blussen, vergaderingen, enzovoort.

Kenmerken van de groene en blauwe communicatiestijl

Terwijl jij graag je werk goed wilt doen, en tijd nodig hebt om taken zorgvuldig af te ronden. Je wilt wel beginnen aan die nieuwe taak, maar je weet niet zeker of je ‘m wel goed hebt begrepen. Je wacht liever tot je leidinggevende terug is, zodat je meer duidelijkheid kunt vragen. En als ze er dan weer is, dan schiet zij uit haar slof omdat je het werk nog niet af hebt. Je vindt het belangrijk om je werk goed te doen, maar dat vindt jouw leidinggevende blijkbaar niet nodig. Vanuit DISC gezien, heb je kenmerken van de Stabiele en Consciëntieuze stijl, de SC stijl, ook wel bekend als de groene / blauwe voorkeursstijl. Je houdt van een vriendelijke en rustige benadering en schrikt van directe confrontaties. Vaak heb je meer informatie nodig van je leidinggevende om je werk goed te kunnen doen.

Hoe ga je hier relaxter mee om?

Je krijgt steeds vaker last van stress. Steeds weer nieuwe taken terwijl je je andere taken nog niet af hebt. Je merkt de frustratie van je leidinggevende en trekt je direct terug in je schulp. Je wilt geen fouten maken, maar door de druk die je voelt, word je langzamer en maak je juist meer fouten. Hoe kun je hier nou een volgende keer beter mee omgaan? Hoe geef jij aan wat je nodig hebt om je werk goed te doen? En hoe krijg je daar ruimte voor?

DISC stijlenEen DISC analyse geeft je onder meer inzicht in jouw eigen voorkeursstijl voor gedrag en communicatie, jouw gedrag onder druk en hoe je effectiever om kunt gaan met dit soort situaties. Veel mensen kennen de DISC analyse omdat ze die in hun team of organisatie hebben gedaan. Dat geeft inderdaad ook veel inzicht. Bij mij kun je ook terecht voor een persoonlijke DISC-analyse, en eventueel aanvullende coaching om meer rust te krijgen op dit soort momenten. Meer informatie hierover vind je hier.

Herken je jezelf meer in de leidinggevende? Overweeg dan eens om een DISC training in te zetten voor jouw team. Bel of mail me gerust voor meer informatie!

No Comments Yet.

Leave a comment