De vijf talen van de liefde

De vijf talen van de liefdeWe zijn allemaal verschillend in onze gedragsstijl, drijfveren, behoeftes. Toch vinden we het vaak lastig om daar mee om te gaan. Het boek ‘De 5 talen van de liefde’ van Gary Chapman geeft inzicht in en handvatten voor de verschillen tussen jou en je partner. Dit boek is met name interessant voor stellen, maar er zijn inmiddels ook al boeken voor verschillende doelgroepen verschenen: de liefdestalen van kinderen, van tieners, van singles en sinds kort zelfs voor op het werk (al heet dit boek 'De 5 talen van waardering op het werk').

Mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Volgens Gary Chapman zijn er vijf algemene ‘talen’ van liefde. We kunnen onze liefde laten blijken door
- het geven van het beste deel van onze tijd
- positieve, bemoedigende woorden
- cadeaus
- hulpvaardigheid
- lichamelijke aanraking

Onze liefdestalen verschillen van elkaar en als je leert elkaars ‘taal’ te verstaan en te spreken, dan heeft dit een positieve invloed op je relatie. Een voorbeeld: een vrouw wil gezellig samen op de bank een film kijken, terwijl de man denkt dat repareren van haar computer haar blij zal maken. Of: een man heeft behoefte aan positieve woorden ‘Wat zie je er goed uit in dat pak!’, terwijl zijn vrouw denkt dat ze hem vooral gelukkig maakt als ze samen met hem een actiefilm kijkt.

Het gaat bij de 5 liefdestalen om de primaire behoefte om liefde te ervaren. De emotionele behoefte is te vergelijken met een tank, die vol of leeg kan zijn. Met inzicht in je eigen liefdestaal kun je aangeven hoe jouw ‘liefdestank’ weer gevuld kan worden. Door de liefdestaal van je partner, kind, vriend/vriendin te kennen, kun je ervoor zorgen dat de ander jouw liefde ervaart. Hierdoor kan zijn/haar liefdestank weer worden gevuld.

Meer lezen?

Hieronder twee van de boeken van Gary Chapman, te bestellen via Bol.com of via je plaatselijke boekhandel.

[bol_product_links block_id="bol_5e45b1e808964_selected-products" products="9200000121691238" name="De vijf talen van de liefde" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="1" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"] [bol_product_links block_id="bol_5e45b12e9de55_selected-products" products="9200000123257089" name="De 5 talen van waardering op het werk" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="1" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"] ').

4 Responses

 1. Tiny de Jong
  Dag Eef, Leuk dat je naast de relatie werknemer-werkgever ook de man-vrouw relatie tegen het licht houdt. Onlangs las ik ook en erg helder en herkenbaar boek, geschreven door de Groningse psycho- en relatietherapeut Jeffrey Wijnberg, waar het een en ander uit te leren valt als het om man-vrouw relaties gaat. Het boek heet "horken & heksen, de strijd tussen de seksen". Het is in provocatieve stijl geschreven. Hij heeft onder andere 2 mooie stellingen, waar als je het herkent en toepast een relatie baat bij heeft: 1 De vrouw wenkt en de man schenkt ! 2 Vrouwen verzinnen waar het werk voor mannen moet beginnen ! Gary Chapman is een Amerikaan, en in die samenleving gaat men ook heel anders om met de liefde dan in de Nederlandse samenleving, dus in dat licht is het leuk om eens naar de verschillen te kijken en dit boek te lezen, en het beste uit 'both worlds' te nemen.
  • Ha Tiny, De communicatie tussen mensen, of dat nou om de werknemer - werkgever relatie gaat of om de man-vrouw relatie, boeit me altijd enorm. Vandaar dat ik dit onderwerp nu maar eens heb genomen voor mijn blog. Volgende keer koppel ik het waarschijnlijk aan het DISC-partnerprofiel, want ook daarmee kun je leren om te gaan met de onderlinge verschillen (het partnerprofiel is ook te gebruiken voor zakenpartners). Het boek van Jeffrey Wijnberg over man/vrouw relaties ken ik niet, maar het zal vast met dezelfde humor zijn geschreven als zijn andere boeken. De stellingen moet ik even op me in laten werken;-). Ook al is Amerika een andere samenleving, je ziet dezelfde liefdestalen ook in ons eigen land en in mijn eigen leven terug. Als ik het boek van Jeffrey Wijnberg ergens tegenkom, zal ik het eens lezen. Hartelijke groet, Eef
   • Tiny de Jong
    Hoi Eef, Leuk, het boek is net uit en ligt in elke goede boekhandel ! Ja, het mooie is dat je uit alle visies hetgeen kunt plukken wat het meeste bij jou als persoon past ! Ik ken eveneens het boek van Chapman wat je beschrijft en uiteraard zitten daar ook zaken in die net zo goed van toepassing zijn in (partner)relaties. En inderdaad.....er zijn zowel in zakelijke, vrienden en partnerrelaties een aantal zaken die je kunt doen, maar ook kunt laten. Het doel is meestal om die relaties zo aangenaam mogelijk voor jezelf maar vooral ook voor anderen te houden. Geniet van het mooie weer en je werk ! Groet, Tiny
 2. admin
  Helemaal mee eens! Dat zijn mooie boeken die een goed inzicht geven in de 5 liefdestalen. Ik hoop van harte dat u na 30 jaar huwelijk toch elkaars liefdestaal hebt leren spreken.

Leave a comment