Gefeliciteerd! Jij verdient een compliment!

Ken jij ‘m ook, zo’n stemmetje dat vaak op de achtergrond commentaar geeft bij alles wat je doet of zegt. Je bent niet de enige met zo’n stemmetje op de achtergrond. Er is zelfs een term voor: de innerlijke criticus. Ik heb ‘m ook. Laat ik ‘m voor het gemak maar Wody noemen. Hij geeft me zelden een goed gevoel over mezelf. Vlak voordat ik iets ga doen wat ik spannend vind, waarschuwt Wody me voor alle kritiek die over me heen zal komen als ik doorzet. Of, als ik een presentatie heb gegeven: dan wijst hij me haarfijn op alles wat onduidelijk was, op de stilte in de zaal en hoe saai het publiek het vond. Gelukkig heb ik Wody inmiddels beter leren kennen en begrijpen. Want Wody is bezorgd dat ik voor paal zal staan en door iedereen wordt afgewezen. Hij wil me ervoor behoeden om in problemen te komen. Maar lastig vind ik ‘m wel! Gelukkig heb ik inmiddels geleerd dat ik Wody soms liefdevol opzij moet zetten en hem moet zeggen dat ik het allemaal best aankan (wat hij uiteraard betwijfelt).

Nationale complimentendag

Vandaag is het Nationale Complimentendag. Een dag waarop we elkaar complimenten geven. Gek eigenlijk dat daar een speciale dag voor is. We kunnen dat toch ook het hele jaar door doen? Omdat we allemaal verschillend zijn, geeft de ene persoon heel makkelijk een compliment, terwijl de ander duizend hobbels ervaart bij het geven van een compliment. Vaak is daar dat innerlijke stemmetje bij: ‘wat een slijmbal’ of ‘je brengt die ander alleen maar in verlegenheid, dus zeg maar niets en kijk gewoon vriendelijk’. En zo laten we het erbij zitten. Terwijl het echt leuk is om een echt en welgemeend compliment te geven en in dankbaarheid zo'n compliment te ontvangen. Wat trouwens soms heel lastig is met je innerlijke criticus. Die is er namelijk als de kippen bij om commentaar te leveren en het compliment te relativeren en in twijfel te trekken.

Nationale Complimentendag

Eet eens een taartje met je innerlijke criticus!

Jouw innerlijke criticus zal jou nooit een compliment geven. Dat gaat helemaal in tegen zijn aard. Je kunt wel ingaan tegen jouw innerlijke criticus. De beste manier is vaak om hem (of haar) te bedanken voor zijn (of haar) zorg voor jou en te zeggen dat je het wel zonder kunt.

Tip: kijk vandaag eens heel bewust naar jouw mooiste kwaliteiten. Waarover krijg jij van andere mensen complimenten? En als je die niet krijgt (of niet hoort vanwege jouw tetterende innerlijke criticus): waar stoor jij je altijd enorm aan bij anderen? Dat gedrag vertoon jij in ieder geval niet. Dus dat is toch zeker ook een compliment waard!

Zo mag je deze dag eens extra genieten en jezelf complimenteren voor jouw bijzondere kwaliteiten. Die voor jezelf vaak zo gewoon zijn. Vier jouw kwaliteit vandaag samen met die innerlijke criticus onder het genot van jouw lievelingstaart en snoer ‘m de mond met het compliment erbij dat hij altijd zo goed voor je zorgt.

 

No Comments Yet.

Leave a comment