Communicatiecoaching

Herken je deze uitspraken bij jezelf?

  • Mijn werk is qua inhoud heel leuk, maar mijn leidinggevende roept door haar directheid veel spanning op bij mij.
  • Ik vind het lastig om goed voor mezelf op te komen op mijn werk.
  • Tijdens vergaderingen blijf ik vaak te veel op de achtergrond en anderen zijn me vaak voor.
  • Ik pas niet goed in mijn team, maar mijn werk doe ik op zich wel met veel plezier.
  • Mijn leidinggevende vindt dat ik me meer moet profileren in het team.

In organisaties wordt een steeds groter beroep gedaan op goede communicatieve vaardigheden. Er wordt van je verwacht dat je duidelijk bent, jezelf kunt profileren, over netwerkvaardigheden beschikt en goed voor jezelf kunt opkomen. Communicatiecoaching richt zich op het verbeteren van communicatieve vaardigheden en is bij uitstek geschikt voor ontwikkel- en verbetertrajecten. Prettige onderlinge communicatie verhoogt het werkplezier.

Voorkeursstijlen voor gedrag en communicatie

Niet iedereen is het talent gegeven om makkelijk te communiceren of voor zichzelf op te komen. We hechten bijvoorbeeld veel belang aan het contact met de ander, maar houden daarbij te weinig onze eigen doelen voor ogen. Daarnaast hebben we vaak door onze opvoeding een bepaalde voorkeursstijl ontwikkeld waar we ons prettig bij voelen. Die voorkeursstijl kan juist misschien botsen met de voorkeursstijl van je leidinggevende of een collega. Soms is ons gedrag niet effectief tijdens bijvoorbeeld vergaderingen of conflicten, waardoor we niet bereiken wat we graag willen.

Effectiever communiceren

Bij communicatiecoaching krijg je inzicht in verschillende voorkeursstijlen voor gedrag en communicatie en je leert hoe je met meer gemak met andere stijlen kunt omgaan. Ook ontdek je hoe je met jouw gedrag anderen ‘traint’ om op een bepaalde manier te reageren. Je leert effectiever te communiceren en ontdekt hoe je jouw eigen doelen kunt bereiken op een respectvolle manier. Meer informatie hierover vind je onder Teamcoaching.

Aanleren van ander gedrag

Als het wenselijk is, kunnen we oefenen met een trainingsacteur. Het ervaren van ander gedrag is vaak al een belangrijke stap om ander gedrag aan te leren. Vaak gaat de coaching daarnaast over belemmerende overtuigingen: wat houdt jou tegen om bepaald gedrag te laten zien? Welke gedachten heb je bij het gedrag waar je last van hebt? Voor een specifieke werksituatie kan een werkplezierconsult al voldoende zijn: een eenmalige sessie van maximaal 1 dagdeel, al dan niet in combinatie met Brainspotting.

Een voorbeeld van een situatie waarin communicatiecoaching zinvol is, vind je hier.

Neem contact op