Brainspotting

Brainspottingsessie_header

Veel mensen lijden aan negatieve ervaringen die te maken hebben met werk. Het (onverwacht) verlies van werk door ontslag of ziekte kan je diep raken. Net als gepest worden op het werk of je buitengesloten voelen. Ook faalangst kan leiden tot negatieve ervaringen. Deze ervaringen kunnen allerlei negatieve gevoelens bij je oproepen, zoals mislukking, schaamte en zelftwijfel. Je ervaart emotionele of lichamelijke blokkades en trauma's die je niet weg krijgt door erover te praten of je gedachten te veranderen. Het blijft je functioneren negatief beïnvloeden. Heb jij hier last van? Dan is brainspotting mogelijk iets voor jou.

Heleen, cliënt brainspotting: "De Coronacrisis en de maatregelen daaromtrent die in maart werden getroffen kwamen hard binnen bij mij. Ik merkte dat het enorm veel impact had op mijn leven; ineens zag ik mijn kinderen en kleinkinderen niet meer, kon niet meer naar kantoor om mijn werk te doen en mocht  ik geen boodschappen meer doen vanwege het feit dat ik in de risicogroep zit wegens een chronische ziekte. Ik voelde mij zo kwetsbaar en klein. Tegelijkertijd trok ik mij het lot van vele mensen in deze wereld enorm aan, en dat doe ik nog steeds. Maar daardoor sliep ik erg slecht, lag enorm te piekeren en het slaaptekort deed mijn algehele gezondheid geen goed.

Met Eef kwam ik daarover in gesprek en zij stelde mij een sessie brainspotting voor. Ik wist beslist niet wat me te wachten stond maar dacht ‘baat het niet….’ etc. Dus de afspraak gemaakt. Tijdens de sessie heb ik een mooie verbinding met Eef ervaren en door een aantal vragen te stellen en een eenvoudige oefening te doen merkte ik meteen al dat er een soort van rust over mij heen kwam. Die avond ging ik slapen en tot mijn grote verbazing de hele nacht heerlijk geslapen. Ook nu, na een week of 6, slaap ik goed. Ik trek me nog steeds het lot van de hele wereld aan maar ik merk dat ik er beter tegenop gewassen ben. Zou het iedereen willen aanraden! Eef, nogmaals hartelijk dank hiervoor’.

Wat is brainspotting?

Brainspotting is een laagdrempelige methode waarmee belemmerende overtuigingen, emotionele of lichamelijke blokkades en trauma’s kunnen worden opgeheven.

Trauma’s door emotionele gebeurtenissen slaan zich op in ons lichaam en onze hersenen. Als iemand praat over een bepaalde negatieve ervaring, voelt hij dat vaak ook ergens in het lichaam. Door naar een bepaald punt te kijken, raken relevante gebieden in de hersenen en het lichaam gestimuleerd waardoor het trauma of de blokkade verdwijnt. Soms al in één sessie, soms zijn er meer sessies nodig. Soms in combinatie met bijvoorbeeld communicatiecoaching of keuzestress.

Brainspotting

Werkwijze

Bij een brainspottingsessie praten we weinig. Je vertelt kort iets over de aanleiding en het gevoel dat een bepaalde situatie of ervaring bij je oproept. Vervolgens geef je aan hoe sterk het gevoel is en waar je dat in je lichaam voelt. Tijdens het brainspotten kijk je gedurende een bepaalde tijd naar één punt. Dat is het punt waar ineens bepaalde reflexen te zien zijn, bijvoorbeeld het knipperen van je oog, gapen, wiebelen, fronsen, hand- en voetbeweging. Dat geeft vaak aan dat er relevante 'brainspot' is gevonden. De hersenen gaan als het ware zelf aan het werk om blokkades te verwerken en te genezen. Het is soms apart om te merken wat er gebeurt, maar dat laat vooral zien dat je hersenen actief zijn met verwerken. Een brainspottingsessie duurt ca. 1 à 1½ uur.

Wanneer brainspotting?

Situaties waarbij brainspotting je kan helpen om blokkades en negatieve overtuigingen te overwinnen, zijn bijvoorbeeld:

  • Na ontslag
  • Bij sollicitatie-angst
  • Als je gepest bent op je werk
  • Boosheid en schuldgevoelens
  • Als negatieve overtuigingen je belemmeren je gewenste doelen te bereiken
  • Als je last hebt van faalangst, perfectionisme of een gebrek aan zelfvertrouwen
  • Bij stress- en burnoutklachten
  • Bij angst voor het spreken in het openbaar
  • Verminderen van fysieke klachten, zoals nekpijn, migraine, buikpijn.

Daarnaast werkt brainspotting ook als je jouw prestaties op het gebied van werk, studie of sport wilt verbeteren.

Wil je weten of brainspotting iets voor jou kan zijn? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een kennismaking. Woon je te ver weg of is reizen een probleem voor je? Dan kan dit ook online.

Wil je liever eerst wat meer weten over de methode brainspotting?Bekijk dan eens op youtube een video over brainspotting van de ontdekker David Grand.