Welke beroepen passen bij jou?

Als je ander werk wilt (en soms moet) doen, dan vraag je je misschien af wat voor werk dat zou kunnen zijn. Er zijn zoveel beroepen dat het niet gek is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik geef je in dit blog een manier om naar beroepen te kijken vanuit bepaalde menstypes. Deze indeling wordt ook bij beroepskeuzetesten gebruikt.

Het PAKSOC model

Het begint er mee dat je ontdekt op welk vlak jouw interesse ligt. Daarvoor kun je gebruik maken van de typologie van John L. Holland. Deze Amerikaanse psycholoog onderscheidt 6 verschillende menstypes bij interesses. In het loopbaanvak ook wel bekend als het PAKSOC model, soms ook als RIASOC. Elke letter van het woord PAKSOC / RIASOC staat voor een persoonlijkheidskenmerk met bijpassende beroepen. Hieronder een beschrijving van de 6 menstypes.

  • Praktisch (synoniem: Realistisch)

Het praktische menstype werkt graag met dingen, zoals gereedschappen, apparaten, machines, materialen, planten of dieren. Gebruikt graag spierkracht, is het liefst concreet en fysiek bezig en heeft interesse voor techniek en/of de natuur.

  • Analytisch (synoniem: Intellectueel)

Het analytische menstype wil de wereld om hem heen graag onderzoeken en begrijpen; vindt het leuk om te studeren, te observeren en te experimenteren; houdt ervan om zaken tot de bodem uit te zoeken.

  • Kunstzinnig (synoniem: Artistiek)

Het artistieke menstype is graag creatief bezig, probeert ideeën op een artistieke wijze uit te drukken. Belangstelling voor literatuur, muziek en/of beeldende kunst en bekijkt de wereld op een originele wijze. Wil graag de fantasie prikkelen.

  • Sociaal

Het sociale menstype wil graag iets voor andere mensen doen, zoals opvoeden, lesgeven, adviseren, helpen, verzorgen. Houdt ervan om veel en intensief contact met andere mensen te hebben en voelt zich betrokken bij het wel en wee van anderen.

  • Ondernemend

Het ondernemende menstype wil graag invloed uitoefenen op anderen, zoals mensen ergens van overtuigen, leidinggeven of iets aan anderen verkopen. Vaak interesse voor politiek, management en/of handel. Houdt van afwisseling en uitdaging en neemt graag het initiatief.

  • Conventioneel

Het conventionele menstype werkt graag met gegevens, zoals data en cijfers. Houdt ervan om regels en voorschriften te volgen en te controleren en heeft vaak belangstelling voor administratieve en/of juridische werkzaamheden.

Waarschijnlijk herken je je wel in één of meer menstypen. Bijvoorbeeld in het sociale of praktische menstype. Het kan zijn dat dit in de loop van je leven ook wat veranderd is. Waar je vroeger een baan had in de techniek, wil je nu liever een baan waarmee je iets kunt betekenen voor mensen. Of je zat in de verkoop met hoge targets en veel snelheid, maar je wilt nu eindelijk meer met je creativiteit doen. Misschien heb je altijd in de zorg gezeten, maar wordt dat te zwaar en wil je liever administratief werk doen.

Van amateur naar professional

Wil je graag iets doen waarin je nog geen werkervaring hebt? Door een hobby of vrijwilligerswerk heb je misschien al gemerkt dat een bepaalde activiteit je goed ligt. Het gaat je makkelijk af en je ontvangt er complimenten over. Hierin kun je je soms met een opleiding of cursus snel ontwikkelen, dus laat je dan niet tegenhouden door een gebrek aan ervaring. Wel kun je beter rekening houden met een wat langere tijd om een betaalde baan te vinden op dit gebied. Ga vooral in gesprek met mensen die het werk doen dat jij graag wilt doen. Vraag wat er nodig is om dit werk te doen, bijvoorbeeld welke opleiding? Of is het vak in de praktijk te leren? Kijk of je een dag kunt meelopen. Soms vind je op deze manier een baan. Of je kunt een beroep afstrepen omdat het minder leuk lijkt dan je dacht.

Welke beroepen passen bij jou?

Je kunt met deze interessetypen op verschillende manieren ontdekken welke beroepen bij jou passen:

  1. Bepaal in welke menstypen jij jezelf herkent; bijvoorbeeld in het sociale menstype (iets willen betekenen voor mensen), het conventionele menstype (administratie, controle) én het ondernemende menstype (verkopen, afwisseling in je werk). Misschien is dan receptionist/telefonist een passend beroep voor je.
  2. Bekijk jouw eigen baan of vroegere banen. Welke elementen zaten daarin? Wat vond je er leuk aan? En onder welk interessetype viel dat? Of kijk naar vacatures die je aanspreken: welke elementen herken je daarin?
  3. Via een beroepskeuzetest (zie hieronder).

Beroepskeuzetest en beroepengids

Een gratis beroepskeuzetest vind je op 123test. Doe eerst de test en vul dan je drie hoogste scores in bij de beroepengids op dezelfde website. Daar komen dan beroepen uit die mogelijk interessant voor je kunnen zijn. Of ze brengen je op ideeën. Je kunt ook vacatures bekijken die je aanspreken en ontdekken welke menstypes daarin terug te vinden zijn. Er zit wel nadelen aan zo'n gratis beroepskeuzetest. Lees daar meer over in mijn blog Waarom (g)een gratis beroepskeuzetest?

Om echt meer te weten over het beroep en de dagelijkse praktijk kun je het beste met verschillende mensen spreken die het werk doen. Dan krijg je een veel beter beeld van het beroep dan op papier. Loop een dag mee met iemand en ervaar hoe het is.

Wat kan ik voor je betekenen?

In loopbaantrajecten zet ik doorgaans een betaalde interesse- en competentietest in. In de uitgebreide en onmisbare nabespreking komt er meestal een duidelijke rode draad naar voren. Een cliënt kan dan vervolgens zelf, met de uitgebreide beroependatabase, een aantal beroepen verder onderzoeken door in gesprek te gaan met mensen die het werk al doen. Zo krijgen ze een completer beeld van het beroep. Deze test bied ik ook los aan, als werkplezierconsult.

Heb je interesse in deze test, dan kunnen we daarvoor een afspraak maken. De kosten van deze test, de nabespreking en een uitgebreide beroependatabase zijn: € 195,= exclusief21% btw.

 

No Comments Yet.

Leave a comment