Bereik wat je wilt!

Onlangs zag ik de film Cool Runnings. Deze film gaat over vier Jamaicaanse atleten die vastbesloten zijn om aan de Olympische Spelen mee te doen. Ze besluiten om het eerste Jamaicaanse bobsleeteam te vormen en roepen de hulp in van een aan lager wal geraakte ex-bobsleeër om hen te coachen. Dan begint hun moeilijke strijd om de wereld te bewijzen dat ze het serieus menen. Cool Runnings is gebaseerd op de deelname van een Jamaicaans bobsleeteam aan de Olympische Spelen in 1988 in Calgary.  De film laat zien hoe belangrijk het is om heel goed voor ogen te hebben wat je wilt bereiken. Dat helpt je om bij alle tegenstand door te gaan en niet op te geven.
Cool Runnings

Het verhaal

Derice is een Jamaicaanse sprinter die meedoet aan de kwalificatieronde voor de Olympische Spelen. Zo hoopt hij in de voetsporen van zijn vader te treden, die ooit goud won. Door een ongelukkig voorval tijdens de beslissende sprint, kan hij echter niet meedoen aan de Olympische Spelen. Wanneer Derice om een herkansing gaat vragen ziet hij een foto hangen van zijn vader met een bobsleeër. Zo komt hij op het idee om te bobsleeën en zo toch nog te kunnen deelnemen aan de Winterspelen. Samen met zijn vriend Sanka, die elk jaar meedoet aan de zeepkistraces, zoekt hij de bobsleeër op om hun coach te worden. Na hem overgehaald te hebben vragen ze nog twee sprinters voor het team. Zo kunnen ze dan eindelijk naar Calgary, Canada, waar de winterspelen van 1988 plaatsvinden. Hier worden ze nogal koeltjes en achterdochtig onthaald door de andere teams en vooral de coach krijgt het zwaar te verduren doordat hij in zijn jaren als sleeër een keer heeft vals gespeeld. Ondanks de unieke uitdagingen die het Jamaicaans bobsleeteam tegenkomt, slagen ze er toch in het respect af te dwingen van de bobsleewereld.

DoelenEen duidelijk en inspirerend doel

Ook al is dit waargebeurde verhaal sterk geromantiseerd, deze film is voor mij persoonlijk een mooi voorbeeld van hoe motiverend een duidelijk en inspirerend doel is. En ook: zo’n doel kan in het begin volstrekt onhaalbaar lijken en absurd zijn in de ogen van anderen. In Jamaica is er geen ijs en kun je niet bobsleeën, er is geen ervaring met deze sport en iedereen vindt het een onzinnig idee. Zelfs de coach is in eerste instantie absoluut niet bereid om mee te werken.
Toch houden deze zogenaamde onmogelijkheden en negatieve reacties de teamleden niet tegen. Integendeel, ze blijven hun focus houden op hun doel. Onder leiding van de coach ontwikkelen ze zich tot het eerste Jamaicaanse Olympisch bobsleeteam. Door hun authenticiteit en doorzettingsvermogen vallen ze uiteindelijk in positieve zin op in Calgary.

Bemoedigend

De film is voor mij een bemoediging om mijn doelen helder voor ogen te houden en me niet af te laten leiden door negatieve overtuigingen, de recessie, enzovoort. Alleen dan lukt het me om te bereiken wat ik wil. Terugkijkend zie ik dat ik vaak wel mijn doelen had, maar me van tijd tot tijd liet afleiden daarvan doordat ik dacht dat het niet haalbaar was. Toch bereikte ik uiteindelijk wel een aantal belangrijke doelen door steeds weer opnieuw mijn belemmerende overtuigingen te overwinnen en mijn verlangens en wensen uit te spreken en stappen te zetten richting mijn doel.

Jóuw inspirerende doel

Wat is voor jóu belangrijk in het leven? Wat zou jij het liefste willen doen? Laat je niet afleiden door jouw omstandigheden en overtuigingen! Ga ervoor, ook al lijkt het nu nog onmogelijk. Er zijn genoeg verhalen van mensen die hun wensen en doelen hebben gerealiseerd. Ik help je graag te ontdekken wat jij het liefste wilt en hoe je dat voor elkaar krijgt. Neem gerust contact met me op voor een gesprek. Een eerste kennismaking is gratis.

Filmtip

[bol_product_links block_id="bol_578680898621b_selected-products" products="1002004000086019" name="Cool Runnings" sub_id="1993 ‧ Sportfilm/Avonturenfilm ‧ 2 u 20 m" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="0" admin_preview="1"]

No Comments Yet.

Leave a comment