A compliment a day keeps a burnout away

Vrijdag 1 maart 2019 was het Nationale Complimentendag. Een speciale dag om elkaar een compliment te geven. Maar waarom alleen een dag? Het zou goed zijn als we vaker onze waardering uitspreken, thuis maar vooral op het werk. Een makkelijke en goedkope manier om het werkplezier te vergroten. Vandaar dat ik er maar meteen een complimentenmaand van maak, om nog maar eens extra aandacht te geven aan het geven van complimenten aan elkaar.

Cadeautjes geven en ontvangen

Zijn complimenten nou eigenlijk wel echt nodig? Blijkbaar wel, want het doet ons goed als we weten dat we gewaardeerd worden. Een gebrek aan waardering leidt tot teleurstelling, onzekerheid en onverschilligheid. Uitgesproken waardering versterkt het zelfvertrouwen, geeft een goed gevoel en is een belangrijke energiebron op het werk. Het schept verbinding, we voelen ons gezien, het vermindert stress en kan soms zelfs een burnout voorkomen. Zie een compliment als cadeautje, dat gratis is en tegelijk van onschatbare waarde. Geef dus wat vaker een compliment en spreek je waardering meer uit!

Positieve gedachten uitspreken

Sommige mensen hebben de liefdestaal positieve woorden (zie ook mijn blog over de liefdestalen). Voor hen is het vanzelfsprekend om complimenten te geven. Maar als je die liefdestaal niet 'spreekt', dan vind je complimenten misschien ongemakkelijk. Zie je het wel goed, herkent de ander zich er wel in, zeg je het wel op de goede manier, zou de ander niet vinden dat je slijmt? Allerlei redenen om het compliment niet uit te spreken. Je denkt het wel, bijvoorbeeld als je ziet dat iemand iets bijzonders doet. Spreek het dan toch een keer uit! Misschien schrikt het woord compliment je sowieso af en maakt het de drempel lager als je het hebt over het uiten van je waardering.

Dubieuze complimenten

“Deze keer viel ik niet in slaap”! Dit compliment kreeg een cliënt van mij ooit over een les die ze gaf. Een merkwaardig compliment, hè. Want er zit tegelijkertijd ook duidelijk kritiek in: de andere lessen viel deze student blijkbaar wél bijna in slaap. Overigens werd deze cliënt op een andere school overladen met complimenten. Een kennis kreeg een compliment van iemand met wie hij niet echt lekker samenwerkte: ‘Vandaag kon ik gewoon met jou in één ruimte zijn’. Het blijkt niet altijd makkelijk te zijn om een compliment te geven. Je begrijpt natuurlijk dat complimenten over uiterlijke kenmerken van je (vrouwelijke) collega's zeker onder het kopje 'dubieus' vallen.  Een ander complimenteren met: "Wat heb jij mooie ogen, of een goed figuur"? Niet doen! Er zijn dus dubieuze complimenten, vandaar dat het goed is om te kijken waar een goed compliment aan zou moeten voldoen.

Tips voor het geven van een goed compliment

  • Geef het compliment in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Wat heb jij dat goed aangepakt!'
  • Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede collega bent’, maar leg uit wat deze persoon tot een goede collega maakt. Voorbeeld: ‘Je hebt me enorm geholpen met je duidelijke uitleg over taak X, dank je wel!' Het is vooral belangrijk om het gedrag te benoemen dat je waardeert.
  • Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.
  • Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op, bijvoorbeeld op een mooie kaart.
  • Doe het op een manier die bij de ander past. Vindt iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geef het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.

Een compliment ontvangen

Hoe reageer jij zelf doorgaans op een compliment? Wuif je het weg, ga je je verontschuldigen (‘dat is toch gewoon!’) of bedank je de ander daarvoor? Het is voldoende om als reactie gewoon oprecht ‘dank je wel!’ te zeggen. Als je het compliment in twijfel trekt of je gaat verontschuldigen, dan haal je namelijk het goed bedoelde compliment van de ander onderuit. Waardoor de ander volgende keer wel uitkijkt met het geven van een compliment.

Complimentenmuur

Complimenten worden blijkbaar dus niet altijd spontaan gegeven. Toch kan het voor de samenwerking in het team belangrijk zijn dat je van elkaar weet wat je van elkaar waardeert. Daarom een snelle en makkelijk toepasbare werkvorm om elkaar complimenten te geven: de complimentenmuur. Het is een feedbackoefening gericht op de sterktes van de individuele teamleden. Het versterkt het vertrouwen en de sympathie voor elkaar. Hoe werkt het? Schrijf alle namen van het team op een flipovervel (bijvoorbeeld 3 namen per vel) en schrijf erboven de vraag: ‘Wat waarderen we in elkaar?’ Nodig vervolgens iedereen uit een stift te pakken en in te vullen wat je van ieder teamlid waardeert. Nadat alles is ingevuld, kijk je samen met het team naar wat er is opgeschreven. Vraag eventueel door naar een toelichting of voorbeeld.

Jouw eigen complimentenmuur

Werk je in een omgeving waarin je weinig complimenten krijgt of maak je geen onderdeel uit van een team? Ga er dan zelf actief achteraan. Via deze link vind je een vragenlijst die je aan een aantal mensen uit je directe omgeving kunt geven. Zo bouw je jouw eigen complimentenmuur. Zit je een keer in een dip? Heb je wat meer zelfvertrouwen nodig? Bekijk dan weer eens jouw complimentenmuur en je zelfvertrouwen groeit direct. Als je alle reacties op een flap schrijft, kun je ‘m ook in je werkruimte (of thuis) ophangen.

No Comments Yet.

Leave a comment