10 jaar Commpass Coaching!

Op 7 april 2020 vierde ik dat mijn bedrijf 10 jaar bestaat. Op deze dag, 10 jaar geleden, dus 7 april 2010 heb ik mijn bedrijf Commpass Coaching ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik wilde werken op een manier die bij mij past, met mijn favoriete methodes (onder meer de DISC-methode). Mijn ideale klant? De medewerker in loondienst die niet goed weet wat voor werk en werkomgeving het beste past; die goede keuzes wil maken voor het vervolg van zijn of haar loopbaan. De medewerker die op zoek moet naar ander werk. Ook werk ik graag met mensen die willen ontdekken wat hun sterke kanten zijn, want daar twijfelen zij nogal eens aan. En natuurlijk voor mensen die zoeken naar werkplezier, omdat zij dat nu missen. Ze komen met hun kwaliteiten, talenten en drijfveren onvoldoende tot hun recht in hun huidige werk en werkomgeving. Kortom, iedereen die wel eens of langere tijd worstelt met zichzelf in relatie tot werk.

Van bankencrisis tot werkplezier

Mijn bedrijf startte ik tijdens de bankencrisis. In Friesland, waar ik pas kort woonde en nog nauwelijks mensen en bedrijven kende. Ik had geen idee waar ik aan begon en hoe ik klanten kon krijgen. Dankzij onder meer LinkedIn, Open Coffee momenten en mijn persoonlijke netwerkkwaliteiten lukte het me om mijn bedrijf te laten groeien. Ik leerde hoe ik Facebook en Twitter kon inzetten voor mijn marketing en begon met het schrijven van blogs. Ik heb cliënten inzicht gegeven in zichzelf, hun kwaliteiten en talenten, geholpen bij hun sollicitaties, bemoedigd in moeilijke tijden van ontslag, werkloosheid, ziekte. Mensen helpen om (meer) werkplezier te krijgen, werd steeds meer mijn focus, vanuit mijn motto: ‘Werk mag een plek zijn waar mensen graag zijn!’ Bij 5 jaar Commpass Coaching koos ik voor een nieuwe huisstijl en kreeg ik een eigen kantoor aan het IJsselmeer. Geweldig!

Ploeteren

Maar het was soms ook ploeteren: veel inspanning, weinig resultaat, confrontaties met mijn onzekerheid en faalangst, een kwartaal geen opdrachten, kantoor toch weer opgezegd, weken en soms maanden wachten op uitbetaling van facturen. Op een bepaald moment was ik helemaal klaar met het ondernemerschap en ging op zoek naar een baan in loondienst. Ook niet makkelijk, maar gelukkig kon ik in juli 2017 bij een loopbaanbureau aan de slag als consulent voor loopbaan-, outplacement- en re-integratietrajecten.

Weer even in loondienst

Wat vond ik het fijn om weer in loondienst te zijn! Maandelijks mijn salaris ontvangen, collega’s om mee te sparren, meer dan voldoende cliënten om te begeleiden. Het was vooral fijn dat ik in de periode van onze verhuizing van Lemmer naar Nijkerk deze baan had. Helaas kwam na een jaar toch weer een eind aan deze baan, toen mijn werkgever het bedrijf verkocht. Ik had een tijdelijk contract en kon weer op zoek naar ander werk. Zucht…

En toen?

Het duurde een paar maanden voordat ik besloot mijn bedrijf weer nieuw leven in te blazen, in een nieuwe regio. Ik stond nog steeds ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en had in het najaar 2018 drie nieuwe cliënten gekregen zonder daar zelf actief naar te zoeken. Toch zag ik er behoorlijk tegenop om opnieuw als ZZP-er aan de slag te gaan. Maar: ik had inmiddels meer ervaring, deze regio leek beter bij mij te passen dan Friesland, er zijn hier meer en grotere (MKB) bedrijven, het thema werkplezier is belangrijker geworden én de subsidie van de overheid voor 45-plussers werd uitgebreid naar alle beroepsgroepen. Helemaal super, veel kansen dus voor mij. En dus weer verder met Commpass Coaching. Dat bleek een goed besluit, want ik heb afgelopen jaar veel cliënten kunnen begeleiden en nieuwe, waardevolle netwerkcontacten gelegd.

Mooie plannen voor 2020

Begin van dit jaar besloot ik me meer te richten op het MKB. Daar zijn veel werknemers die loopbaanbegeleiding en ontwikkeladviezen kunnen gebruiken. De overheid heeft sinds maart een nieuwe subsidie, speciaal om het leven lang ontwikkelen het MKB te stimuleren. Een mega kans voor mij en andere collega’s in mijn vakgebied.

ZZP-er in tijden van deze Coronacrisis

Maar…..de Coronacrisis maakt voorlopig een eind aan deze plannen. MKB bedrijven moeten alles op alles zetten om te overleven. Tja, wat nu? Loopbaantrajecten en trainingen zijn vrijwel allemaal uitgesteld. Op sommige momenten heb ik ideeën genoeg voor marketing, maar soms voel ik me nutteloos. Ik kwam net goed op dreef.

Ik kan online coaching aanbieden. Maar ik heb al gemerkt dat ik daarbij toch het persoonlijke contact mis. Ook mijn cliënten kiezen liever voor persoonlijk contact (na de crisis). Toch kan het wel, zeker bij DISC-analyses, een drijfverenscan of beroepskeuzetest.

Daarnaast heb ik een mooi alternatief gevonden: ik kan in deze tijd van onzekerheid, onrust, angst en soms zelfs paniek, online brainspotting aanbieden. Ook ben ik gevraagd mee te draaien in een telefonische hulplijn van een arbodienst, om een luisterend oor te bieden aan medewerkers van aangesloten bedrijven. Zo sluiten er deuren en gaan er onverwacht nieuwe deuren open.

Wat heeft 10 jaar zelfstandig ondernemerschap mij gebracht?

Allereerst vrijheid en autonomie. Ik kan mijn werk doen op een manier die goed bij mij, mijn visie en mijn waarden past. Daarnaast persoonlijke ontwikkeling: steeds opnieuw kiezen voor zichtbaarheid en uit mijn comfortzone komen. Zelftwijfel ligt soms op de loer. Ik heb moeten leren om niet naar die kritische stemmen te luisteren die het allemaal maar niets vinden en zeggen dat niemand op mij zit te wachten. Me niet vergelijken met anderen, maar mijn eigen pad blijven bewandelen. Een goede balans vinden tussen de uitdagingen van het ondernemerschap en de acceptatie dat het gras niet sneller groeit dan ik zou willen. Leren vertrouwen dat het proces gaat zoals het gaat, en dat het ook altijd weer goed komt (zelfs tijdens en vast ook na deze Coronacrisis). Dat vallen en stilstaan er ook bij horen, net als weer opstaan en in actie komen. Kiezen voor dankbaarheid, ook, en misschien wel juist, op momenten dat ik het even niet meer zie zitten met mijn bedrijf.

Tot slot heb ik steeds meer zicht gekregen op mijn kwaliteiten: ik ben creatief en vindingrijk, kan goed netwerken, weet soms te goed wat ik wil (waardoor ik bepaalde opdrachten niet wil doen, ook al ligt daar voldoende werk) en ik blijk te beschikken over aardig wat veerkracht. Ondanks teleurstellingen lukt het me toch weer om op te staan en al mijn creativiteit in te zetten om verder te gaan en weer uit mijn comfortzone te stappen. In actie komen is mijn grootste uitdaging; beslissen en dan ook doen, ook als het moeilijk is. En tegelijk is het soms goed om te rusten, te ontspannen en te wachten tot het tijd is om in actie te komen. Een kwestie van een goede balans.

Bedankt voor het vertrouwen!

Tot slot bedank ik graag mijn cliënten en opdrachtgevers voor het vertrouwen dat zij in mij stelden. Het is niet niets om met je onzekerheden aan te kloppen bij een (loopbaan)coach die je nog niet kent. Krijg je datgene wat je zoekt? Kan de ander jou echt helpen bij jouw vragen?

Daarnaast wil ik Pieter, mijn liefste, bedanken voor het vertrouwen dat hij heeft in mijn kwaliteiten en talenten. Dit is zeker niet altijd makkelijk voor je geweest, zeker niet als ik twijfel over mijn capaciteiten, ondanks zoveel positieve feedback van cliënten. Regelmatig praten we over het thema roeping, en misschien gaan we daar ooit nog wel eens wat mee doen samen. En tot slot dank ik God voor de mogelijkheden die ik heb gekregen, de vele zegeningen in mijn leven, het gezin waarin ik ben opgegroeid, de weg die ik tot nu toe mag wandelen en alle levenslessen.

Ik ben blij en dankbaar dat ik in deze 10 jaar, en als het aan mij ligt nog veel langer, voor mijn cliënten een coach en klankbord kan zijn in hun zoekproces naar werkplezier, of bij het maken van goede keuzes voor het vervolg van hun loopbaan. Het is gaaf om te lezen dat mensen blij zijn met hun nieuwe baan; dat ze keuzes konden maken die bij ze passen. Gaaf om te zien dat ze groeien in zelfvertrouwen en moed. Dat ze terecht zijn gekomen in een werkomgeving waar hun kwaliteiten en talenten worden gewaardeerd. Daar doe ik het voor! Dat resultaat én zeker ook het proces ernaar toe, de persoonlijke gesprekken over kwaliteiten, drijfveren en zingeving, geeft mij enorm veel werkplezier! Ik hoop dan ook dat ik de komende 10 jaar veel nieuwe mensen kan begeleiden naar een plek waar zij tot hun recht komen met hun kwaliteiten, talenten en drijfveren.

Feestelijke groet,
Eef

(Hieronder één van mijn eerste afbeeldingen voor mijn bedrijf, met dank aan mijn zus Noortje, eigenaar van Colourinfusion in Canada. Zij maakte 5 jaar geleden ook mijn huidige website)
Werkplezier

No Comments Yet.

Leave a comment